Pacijent u BiH preminuo od virusa H1N1

Pacijent u BiH preminuo od virusa H1N1

Sezona gripe u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je na ovosezonskom vrhuncu, a do sada je dokazano od te bolesti preminuo jedan, dok se za još jednog pacijenta sumnja da je preminuo od te sezonske bolesti, kazao je načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

Samo onim pacijentima koji, kako navodi, boluju od najtežeg oblika, koji imaju teže upale pluća, odnosno koji mogu završiti na respiratoru ili koji, u krajnjoj liniji, mogu završiti letalno (smrtni ishod), rade testiranja na viris gripa te uzorke na analizu šalju u Sarajevo.

“Do sada imamo registrirano četvero takvih pacijenata. Kod svih njih izoliran je H1N1 influenca, ali su svi dobro i svi su u oporavku. Neće tu biti nekih teških komplikacija. Do sada smo imali jedan slučaj sumnjiv na gripu, ali još nismo dobili potvrdu, dok je za jedan slučaj koji je završio smrtnim ishodom, dokazano da je pacijent umro od gripe. Obojica su umrla krajem prošlog tjedna”, kaže Drljević za “Avaz“.

Dodaje da bi do kraja ovog tjedna trebali dobiti i potvrdu za drugog preminulog pacijenta, za kojeg sumnjaju da je preminuo od gripe. Također, do sada nisu imali slučaj da je itko tko je primio vakcinu, umro od gripe.

Kantonalna bolnica Zenica, kaže Drljević, 30. listopada svake godine proglasi početak sezone gripe i poduzima sve mjere, a one se sastoje od obnove propagandnog materijala, skraćivanja posjeta – reduciranja vremena i smanjivanjem broja dana u kojima su dozvoljene posjete, a na nekim odjelima koji su najviše ugrožena, uveli su i potpunu zabranu posjeta.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar