Papa Franjo doputovao u Tajland

Papa Franjo doputovao u Tajland

Papa Franjo doputovao je u Tajland u srijedu kako bi se susreo s nevelikom, ali odanom katoličkom manjinom na sedmodnevnom putu Azijom, koji uključuje susret s njegovom rođakom u Bangkoku, a  tijekom kojega će prenijeti antinuklearnu poruku Japanu.

Papa Franjo sinoć je iz  Rima otputovao u Bangkok što je prva destinacija njegovog 32. apostolskog putovanja na Tajland i u Japan.

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, rekao je da na Tajlandu papa Franjo slijedi stope isusovačkih misionara koji su prvi put naviještali Evanđelje tamo prije 350 godina.

Oko 400.000 tajlandskih katolika čini samo oko 0,58 posto ukupnog i uglavnom budističkog stanovništva od 69 miliijuna ljudi. Postoje dvije zajednice: jedna je urbanizirana i obrazovana, a druga je manja na sjeveru i istoku zemlje. Sastoji se od različitih etničkih manjina, uključujući potomke izbjeglica iz Vijetnama.

U kraljevskoj palači Amphorn papa Franjo će se susresti s kraljem Maha Vajiralongkornom “Rama X”, koji je učinio mnogo na poticanju vjerske tolerancije unutar Tajlanda. Sastat će se i s premijerom Prayuthom Chan-ochom i šefom tajlandske budističke zajednice, vrhovnim patrijarhom Somdetom Phra Maha Muneewongom Ariyavongsagatayana, prenosi Redemptorist books (RP Books).

Na Nacionalnom stadionu papa Franjo služit će misu za oko 50 000 prisutnih. Očekuje se da će na Tajlandu govoriti o izbjeglicama, trgovini ljudima i seksualnom iskorištavanju žena i djece.

Njegova video poruka uoči putovanja kaže da će se susresti s tajlandskim katolicima „kako bi ih potaknuo u njihovoj vjeri i doprinosu koji daju cijelom društvu. Oni su Tajlanđani i moraju raditi za svoju domovinu. Papa Franjo je također rekao da želi istaknuti važnost međureligijskog dijaloga i saradnje, posebno u službi siromašnih i mira. Zbog toga će različiti privatni posjeti istaknuti njegov stalni poziv za ljude koji će biti misionari milosrđa i pomirenja.

Papa Franjo, kako je predviđeno boravit će u trodnevnoj posjeti Tajlandu, nakon koje putuje u Japan, također u trodnevnu posjetu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar