PAPA FRANJO DUBOKO ZABRINUT: Proslava Božića bit će obična šarada jer svijet je u ratu

PAPA FRANJO DUBOKO ZABRINUT: Proslava Božića bit će obična šarada jer svijet je u ratu

Papa Franjo je ponovno iznenadio vjernike Rimokatoličke crkve, ali i ostale kada je tijekom prošlotjedne mise u bazilici svete Marije u Rimu rekao kako će prolava predstojećeg Božića biti “obična šarada” jer cijeli svijet je u ratu.

“Blizu smo Božića. Bit će tu svjetla, zabave, ukrašenih drvaca, jaslica – sve okićeno – dok u svijetu traje rat. Sve je to obična šarada. Svijet nije shvatio put mira. Cijeli svijet je u ratu. Rat može biti opravdan iz brojnih razloga, ali kada je cijeli svijet u ratu, kao što je danas, onda nema opravdanja”, kazao je Sveti Otac.

Umjesto slavlja – suosjećanje

Pritom je upotrijebio riječ francuskog, točnije provansalskog porijekla, šarada, koja izvorno znači “duhovit razgovor”, ali se najčešće koristi u smislu “zagonetke”. U prenesenom značenju, u kojem ju je upotrijebio i papa, šarada bi bila zbivanje puno privida.

Umjesto tog privida punog blještavila i slavlja, poglavar Katoličke crkve poziva na “suosjećanje sa žrtvama terorističkih napada i ratova”.

“Što će ostati iza ovog rata usred kojeg smo sada”, retorički se zapitao papa Franjo davši odmah i odgovor: “Ruševine, tisuće djece bez obrazovanja, tolike nevine žrtve i puno novca u džepovima trgovaca oružjem”.

(U)zbunio i stavom o teoriji evolucije

Ovom porukom papa Franjo vjerojatno će (u)zbuniti mnoge, baš kao i svojedobnom tvrdnjom izrečenom u govoru na Papinskoj akademiji znanosti da su teorija evolucije i teorija ‘Velikog praska’ točne te da “Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem” kojom je uzdrmao teoriju kreacionizma prema kojoj je Bog odnosno vrhovno biće stvorilo svijet.

Papa je, naime, prije godinu dana ustvrdio da dvije spomenute znanstvene teorije nisu u koliziji s postojanjem Stvoritelja već da ga upravo potvrđuju.

“Čitajući o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, riskiramo da Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. Ali, to nije tako”, kazao je papa.

net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar