Papa Franjo krenuo na apostolsko putovanje u Irak

Papa Franjo krenuo na apostolsko putovanje u Irak

Papa Franjo krenuo je ujutro 5. ožujka 2021. u Irak, na svoje 33. međunarodno apostolsko putovanje.

Papin zrakoplov poletio je u 7:45 iz rimske Međunarodne zračne luke Fiumicino Leonardo da Vinci. Očekuje se da će u Bagdad sletjeti oko 14:00 sati po lokalnom vremenu (12:00 po srednjoeuropskom).

U bagdadskoj zračnoj luci bit će upriličena svečanost dobrodošlice i susret s iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem. Nakon toga Svetog Oca očekuje službena svečanost dobrodošlice u predsjedničkoj palači i kurtoazni posjet predsjedniku Barhamu Salihu. Potom će se u palači susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i Diplomatskoga zbora.

Posljednja točka programa prvoga dana pohoda bit će susret s biskupima, svećenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima te vjeroučiteljima. Susrest će se u bagdadskoj sirokatoličkoj katedrali Naše Gospe od Spasenja u kojoj su šestorica džihadista bombaša samoubojica 31. listopada 2010. tijekom nedjeljne mise ubila dvojicu svećenika, 56 vjernika i ranila ih još 78.

Putovanje pape Franje održava se pod geslom „Svi ste vi braća“ (Mt 23, 8). Irak će biti 50. zemlja koju će papa Franjo pohoditi. Ujedno to je prvo putovanje nekoga pape u Abrahamovu zemlju. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni nazvao ga je „gestom krajnje ljubavi“ prema kršćanima. Sâm papa Franjo putovanje je prema „ustrajnoj misli“ najavio u lipnju 2019., tijekom susreta s predstavnicima Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO).

Glasnogovornik Bruni, prenosi IKA, istaknuo je tri glavne točke Papina pohoda:

  • brigu o kršćanima koji žive u Iraku i na tom području
  • snažan duh solidarnosti i dijaloga među različitim religijama
  • susret sa zemljom koja je mnogo pretrpjela posljednjih godina.

Na putovanju prema kolijevci civilizacijā, Papu će pratiti slika Gospe Loretske, stotinu godina nakon što je proglašena zaštitnicom zrakoplovaca.

Papin pohod trajat će četiri dana, do 8. ožujka

J.Vr.,KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing