Papa Franjo primio Angelu Merkel

Papa Franjo primio Angelu Merkel

Papa Franjo primio je u Vatikanu njemačku kancelarku Angelu Merkel. Istaknuli su potrebu postizanja mirnog rješenja sukoba u Ukrajini, priopćila je Sveta Stolica.

Njemačku kancelarku u privatnom je posjetu pratilo izaslanstvo s petnaestak ljudi, među kojima su bili njezin glasnogovornik Steffen Seibert i savjetnik za europske poslove Nikolaus Meyer-Landrut, navodi se u priopćenju.

Papa Franjo i Angela Merkel, kojoj je ovo treći susret sa Svetim Ocem, razgovarali su o međuvjerskom dijalogu, međunarodnoj situaciji, sukobima te o ulozi Europe u svijetu. Kancelarka se sastala i s državnim tajnikom, mons. Pietrom Parolinom.

Kancelarka se nakon susreta s poglavarom Katoličke crkve uputila u sjedište Zajednice svetog Egidija u Rimu gdje se treba sastati s njezinim osnivačem Andreom Riccardijem.

Ta je zajednica veoma aktivna na međunarodnom planu; 2011. organizirala je međureligijski susret u Münchenu, u Njemačkoj, na kojemu je sudjelovala i Merkel. Povezana je s Pravoslavnom crkvom čiji čelnici sudjeluju na njezinim godišnjim skupovima, a bila je aktivna na Balkanu i Kosovu.

Zajednica svetog Egidija, koju često nazivaju UN Trasteverea, po rimskoj četvrti gdje mu je sjedište, tihi je posrednik u sukobima s obzirom na to da među članstvom ima velik broj uglednih osoba. Podupire je Sveta Stolica, premda potonja ističe da je potpuno neovisna o njoj.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar