Papa Franjo šalje posebnog kardinala za mirovnu misiju u Ukrajini

Papa Franjo šalje posebnog kardinala za mirovnu misiju u Ukrajini

Papa Franjo zadužio je kardinala Mattea Zuppija, predsjednika Talijanske biskupske konferencije, za mirovnu misiju u pokušaju okončanja rata u Ukrajini, priopćio je jučer Vatikan.

Franjo je prvi put zagonetno govorio o namjeri da pokrene misiju kada se prošlog mjeseca vraćao s putovanja u Mađarsku, ali nije iznio pojedinosti.

Vatikanski diplomatski izvor rekao je da će se Zuppi pokušati odvojeno sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Sada je u tijeku misija, ali još nije javna”

Vatikan je u priopćenju rekao da će Zuppi (67), izvršiti misiju u skladu s Državnim tajništvom Svete Stolice “kako bi pomogao smanjiti napetosti u sukobu u Ukrajini u nadi Svetoga Oca, od koje nikada nije odustao, da bi to moglo pokrenuti mirovni proces”.

Na povratku iz Mađarske 30. travnja, Franjo je dao intrigantan, ali zbunjujući komentar o tome da je Vatikan uključen u misiju pokušaja okončanja rata.

“Sada je u tijeku misija, ali još nije javna. Kada bude javna, otkrit ću je”, rekao je tada Papa novinarima.

Vatikan je u subotu priopćio da se vrijeme i pojedinosti misije još razrađuju

Zuppi dolazi iz Zajednice sv. Egidija, skupine za mir i pravdu sa sjedištem u Rimu. Ta je zajednica 1992. posredovala u pregovorima za okončanje građanskog rata u Mozambiku u kojem je milijun ljudi poginulo, a oko četiri milijuna bilo je raseljenih.

Zelenski: Ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir…

Zuppi, kojega je papa Franjo 2019. proglasio kardinalom, lani je izabran za predsjednika Talijanske biskupske konferencije. Nedavno je državni tajnik Vatikana kardinal Pietro Parolin rekao da je “sada trenutak za preuzimanje inicijative za stvaranje pravednog mira u Ukrajini”.

Godine 2003. pokojni papa Ivan Pavao II. poslao je predstavnike na visokoj razini u Washington i Bagdad u neuspješnom pokušaju da spriječi početak rata u Iraku.

Zelenski se susreo se s papom Franjom u Vatikanu prošle subote, ali se nakon toga činilo da je umanjio mogućnost Papina posredovanja.

“Uz dužno poštovanje Njegove Svetosti, ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir… Putin samo ubija. Ne treba nam posredovanje s njim”, rekao je Zelenski na talijanskoj televiziji.

U priopćenju Vatikana na dan posjeta Zelenskog nije se spominjala nikakva takva misija, a Zelenski je rekao da je zatražio od Pape da podupre vlastiti mirovni plan Kijeva, koji poziva na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar