Papa Franjo stigao u Albaniju; na ulicima ga pozdravlja tisuće vjernika

Papa Franjo stigao u Albaniju; na ulicima ga pozdravlja tisuće vjernika

Poglavar Rimo-katoličke crkve papa Franja stigao je jutros u devet sati u jednodnevnu posetu Albaniji. Papu je na Međunarodnom aerodromu “Nënë Tereza” (Majka Tereza) u Tirani dočekao premijer Albanije Edi Rama, članovi njegovog kabineta i predstavnici Katoličke crkve, prenosi Anadolu Agency.

Premijer Rama je u VIP salonu ztačne luke u kratkom razgovoru poželeo papi dobrodošlicu gde mu je uručio i prigodan poklon. Potom je i papa uzvratio poklon premijeru i prisutnim ministrima Vlade Albanije.

Dobrodošlicu papi Franji poželjet će i predsjednik Albanije Bujar Nishani, u dvorištu Predsjedništva, gde se papa upravo uputio.

Brojni građani raspoređeni duž bulevara kojim prolazi papin automobil, pozdravljaju i slikaju papu. Prema rasporedu posjete, papa će se u dvorani za prijem Predsjedništva Albanije sastati sa albanskim dužnosnicima, gde će se obratiti i medijima.

Za 11 sati je najavljeno održavanje Svete mise na Trgu Majka Tereza u središtu Tirane i propovijed Svetoga Oca Angelus TENZO i njegov govor.

U poslijepodnevnim satima papa Franjo će ručati sa albanskim biskupima i sastati se sa liderima vjerskih zajednica u Albaniji.

Tijekom boravka u Albaniji papa će u pratnji predstavnika albanskih dobrotvornih društava posjetiti i štićenike doma za nezbrinutu decu “Centro Betania”.

Posjeta pape Tirani protiče uz izuzetno jake mjere sigurnosti na kojima je angažirano 2.500 policajaca. Na 27 kontrolnih točaka svi koji žele sudjelovati u ceremoniji na glavnom tiranskom trgu bit će detaljno prekontrolirani uz upotrebu detektora za metal i tečni eksploziv.

Policija je zabranila promet na središnjem Trgu Majka Tereza od 20:30 sati u subotu do 19 sati u nedjelju. U oklonim ulicama koje vode ka središnjem trgu promet je zabranjen danas (nedelja) od šest do 19 sati.

Za papinu posjetu vlada veliko zanimanje medija. Akreditirano je više od 1.200 domaćih i stranih medijskih kuća.

Albanija je izabarana za prvu papinu posjetu jednog europskoj zemlji zato što je za vrijeme diktature Envera Hodže i komunističkog režima propatio veliki broj katoličkih svećenika, a mnogi su i ubijeni. Upravo slike 40 ubijenih svećenika okačene su u glavnoj ulici Tirane povodom Papine posjete. Putovanje u Albaniju je četvrto putovanje izvan Italije u pontifikatu pape Franje.

Inače, ovo je druga posjeta jednog poglavara katoličke crkve Albaniji, koju je 1993. godine posetio papa Ivan Pavao II. Papu je tada u zračnoj luci koja danas nosi njeno ime, dočekala Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar