Papa Franjo susreo mlade u Skopju

Papa Franjo susreo mlade u Skopju

U poslijepodnevnim satima 7. svibnja, u katedralnom dvorištu u Skopju upriličen je ekumenski i međureligijski susret poglavara Katoličke Crkve s mladima.

Susretu sa Svetim Ocem nazočilo je i više od 60 mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije predvođenih djelatnicima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., koji su sudjelovali u pretprogramu.

Najprije su okupljeni mladi, njih oko 1 000, predovđeni volonterima plesali uz himnu susreta pjesmu pok. makedonskog pjevača Tošeta ProeskogZa ovoj svet.

Potom je Josip Milanović, djelatnik NCM-a predstavio ovu instituciju koja postoji 11 godina.

Evangelički glazbeni sastav Torah izveo je nekoliko skladbi te se Milanović ponovno obratio nazočnima kada je predstavio volontersku akciju 72 sata bez kompromisa. Nakon još jedne pjesme, mladi Vrhbosanske nadbiskupije izveli su flash mob kojemu je glazbena pozadina bila himna Papina pohoda Bosni i Hercegovini 2015. Stopama mira. Također, djelatnica NCM-a Marijana Miketekpredstavila je ekumenski kamp Friedensgrund.

Tijekom programa svoje svjedočanstvo vjere s okupljenima podijelio je i otac devetero djece, koji očekuje i 10.
U tome je, dok se ponovno pjevala himna susreta i izvodila prigodna koreografija, stigao i Sveti Otac koji je dočekan velikim aplauzom i veselim povicima.

Tada je najprije svoje svjedočanstvo pred Papom izrekao bračni par, a potom i dvije djevojke.

Uslijedilo je obraćanje Svetoga Oca koji je ponovno u svojim riječima nastojao biti blizak mladima. Važnost snova i sanjanja bila je u središtu susreta pape Franje s mladima Sjeverne Makedonije. „Ne može se previše sanjati“, odgovorio je papa Franjo na pitanje koje mu je postavila mlada žena. Ako ništa drugo, previše ljudi „je izgubilo sposobnost sanjanja“.

„Ono nam pomaže održati našu sigurnost da je drugi svijet doista moguć i da smo pozvani uključiti se. Snovi se ostvaruju kada primijenimo nadu, strpljenje i predanost. Nikada se ne smijemo bojati ‘riskirati’. Čak i ako pogriješite, uvijek možete ustati i početi ispočetka. Ne bojte se postati majstorima snova i nade“, rekao je papa Franjo.

Dalje im je rekao kako su pozvani biti poput Majke Tereze: da rade svojim rukama, ozbiljno shvate život i naprave nešto lijepo od njega. „Majka Tereza uvijek je sanjala na veliki način, i zato je voljela na veliki način. Htjela je biti olovka u Božjim rukama. I Bog je počeo pisati nove i nevjerojatne stranice povijesti tom olovkom. Nitko ne može sam ostvariti svoje snove, potrebna nam je zajednica koja nam pomaže“, poručio je, između ostalog, papa Franjo mladima.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar