Papa i Snowden favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Papa i Snowden favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Ovogodišnja sezona Nobela počela je objavljivanjem imena pape Franje i Edwarda Snowdena, koji se spominju kao favoriti za Nobelovu nagradu za mir.

Broj nominacija za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dostigao je 278, čime je oboren prošlogodišnji rekord od 259 nominacija.

Tajni popis nominiranih je završen ali su ipak, kao i svake godine neka imena procurila u javnost, prenijela je Beta.
Direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu, Kristian Berg Harpviken je jedan od rijetkih koji svake godine objavi popis favorita ali nikada ne otkriva ime dobitnika.

Harpviken ove godine stavlja papu kao glavnog favorita, ispred Snowdena za kojeg smatra da bi on bio "kontroverzni" dobitnik jer ga mnogi "još vide kao izdajnika koji je prekršio zakon".

Analitičari ocjenjuju da postoji veoma mala mogućnost da Snowden bude izabran jer bi to izazvalo velike polemike a "Skandinavci su veoma privrženi SAD".

Harpviken je rekao kako je papa skrenuo pažnju na "nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu koja ugrožava mir" ali je naglasio kako bi ove godine Nobelova nagrada za mir mogla da bude dodijeljena osobi uključenoj u rješavanje ovogodišnjih sukoba na Bliskom istoku ili u Ukrajini.

Odluka o dobitniku Nobelove nagrade za mir očekuje se tijekom mjeseca, a nagrada će biti dodijeljena 10. prosinca, na dan kada je preminuo znanstvenik Alfred Nobel, po kojem nagrada nosi ime, prenijela je Beta.

bljesak.info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing