Papa o Charlie Hebdou: Sloboda govora ima svoja ograničenja – ne možete vrijeđati vjeru drugih

Papa o Charlie Hebdou: Sloboda govora ima svoja ograničenja – ne možete vrijeđati vjeru drugih

“I sloboda govora i sloboda vjeroispovijesti temljna su ljudska prava. Ali, u slobodi govora postoje ograničenja”, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu kojim je letio iz Šri Lanke za Filipine, gdje je danas nastavio svoj apostolski pohod Aziji.

Upitan postoje li granice slobode govora, Papa je, naglašavajući i kako govori o nedavnom napadu na redakciju francuskog satiričkog magazina Charlie Herbdo, nastavio:

"Ne možemo pobjeći od jedne istine – svi želimo izražavati svoju vjeru, slobodno i bez vrijeđanja drugih. Kao drugo, ne možemo vrijeđati niti voditi rat u ime religije.Ovo što se danas događa, čudi nas. Ali, sjetimo se naše povijesti. koliko smo imali vjerskih ratova. Ne može se ubijati u Božje ime".

"Nadalje, svatko od nas ima pravo, ali i obvezu reći to što misli kako bi pomogao općem dobru. Potrebno je njegovati tu slobodu, ali bez vrijeđanja", rekao je Papa i potom dao ilustraciju onoga što želi reći, pokazujući na svog suradnika Alberta Gasparija koji je stajao pokraj njega.

"Ako on opsuje moju majku, može očekivati da će dobiti udarac od mene" i potom dodao:

"Nije dopušteno provocirati, vrijeđati vjeru drugih. Toliko ljudi loše govori i ismijava se s vjerom".

Kako je rekao, postoji granica jer svaka religija ima svoje dostojanstvo. Ne m0že se ismijavati ona religija koje poštuje ljudski život i dostojanstvo čovjeka, zaključio je.
bitno.net

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar