Papa objavio motuproprij o transparentnosti i javnim nabavkama

Papa objavio motuproprij o transparentnosti i javnim nabavkama

Papa Franjo potpisao je 1. lipnja Apostolsko pismo u obliku motuproprija pod naslovom „Pravila o transparentnosti, kontroli i konkurenciji javnih ugovora Svete Stolice i grada države Vatikana“ kojim se želi omogućiti bolje upravljanje resursima i smanjiti opasnost od korupcije.

Dokument se sastoji od 86 članaka kojima je dodano još njih 12 koji se odnose na sudsku zaštitu u slučajevima parnica te su plod četverogodišnjeg rada različitih vatikanskih ureda i služit će kao jedinstvena referenca za sve stvarnosti najmanje države svijeta. Cjeloviti tekst bit će objavljen u Osservatore Romanu te će stupiti na snagu za 30 dana.

Pravila su dio najnaprednijeg međunarodnog zakonodavstva na tu temu, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice. Također su istaknuli kako je misao vodilja novog teksta marljivost dobrog oca obitelji, koji želi učinkovito i etično upravljanje svojim resursima, a istodobno promiče transparentnost, kontrolu i pošteno tretiranje stvarne konkurencije između onih koji žele uspostaviti ekonomski odnos s zainteresiranim tijelima.

Posebno je zanimljiv članak 5 dokumenta koji govori o temeljnim načelima kao što su: etika u orijentaciji ekonomskog izbora i sugovornika o parametrima poštovanja socijalnog nauka Crkve; administrativna autonomija i supsidijarnost u odluci tijela za upravljanje; odana suradnja između tijela i različitih uprava namjesništva.

Motuproprij je dio reformi koje je započeo papa Franjo u svom pontifikatu, a koje se tiču postizanja veće transparentnosti u radu svih ureda Svete Stolice te sprječavanja bilo kojeg oblika korupcije.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar