Papa odbacio latinski jezik

Papa odbacio latinski jezik

Papa Franjo je odlučio da latinski neće biti službeni jezik svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu, izvješćuje u ponedjeljak Reuters i dodaje da je ovo još jedan potez kojim je Papa raskrstio s prošlošću.

To je na početku prvog radnog dana dvotjednog zasjedanja, poznatog kao sinoda, na kojem će oko 200 biskupa iz cijelog svijeta raspravljati na temu obitelji, objavio mađarski kardinal Peter Erdo. Prema njegovim riječima, službenim će jezikom sinode postati talijanski, 'lingua franca' Vatikana, prenosi Hina.

"Službeni jezik sinode će, na zahtjev Pape, biti talijanski", kazao je Erdo.

Za razliku od papa Franje, njegov prethodnik Benedikt XVI. je bio veliki ljubitelj latinskog i prije dvije godine je osnovao novi odjel za promicanje latinskog u Rimokatoličkoj crkvi. Kada je u veljači 2013. objavio da se povlači, a bio je prvi papa u 600 godina koji je to učinio, svoju je izjavu pročitao upravo na latinskom. U novinarskoj sobi ga je u živo mogao razumjeti tek jedan novinar.

Latinski će, međutim, ostati službeni jezik Crkve i koristit će se kao referentni jezik za prijevod važnih dokumenata na moderne jezike. Mnogi su, navodi Hina, papinu odluku u Vatikanu komentirali riječima: "O tempora, o mores"!.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar