Papa u Irskoj ukazao na propust Crkve glede pedofilije

Papa u Irskoj ukazao na propust Crkve glede pedofilije

Papa Franjo stigao je u Irsku, u prvi posjet jednog Pape toj zemlji u četrdeset godina. Mnogi su od tada u tradicionalno katoličkoj Irskoj odbacili crkveni nauk o ženama, homoseksualcima i pobačaju. Papino 24. putovanje u inozemstvo događa se u posebno tegobnom trenutku za Katoličku crkvu, koja se našla u novim seksualnim skandalima.

Od posljednjeg stupanja na irsko tlo poglavara Katoličke crkve Ivana Pavla II. 1979. Irska se stubokom promijenila. U zemlji u kojoj je homoseksualnost dekriminalizirana tek ’93. Franju dočekuje premijer deklarirani homoseksualac. U državničkom govoru u dublinskom dvorcu Leo Varadkar poručuje – umjesto kršćanskog milosrđa, oprosta i suosjećanja, predugo smo svjedočili mrljama na savjesti naše države, društva i crkve.

“Pozive upomoć nitko nije čuo. Te su rane i dalje otvorene. Mnogo treba učiniti da bi se zadovoljila pravda i saznala istina, a žrtve zaliječile te rane. Sveti Oče, da bi se to dogodilo, i u Irskoj, ali i diljem svijeta, tražimo od Vas da iskoristite svoj utjecaj”, poručio je Varadkar.

Temelji nekadašnje katoličke utvrde počeli su se zapravo tresti u 90-ima, kada su svjetlo dana ugledali brojni slučajevi neprocesuiranih i dugo zataškavanih silovanja djece koja su počinili katolički svećenici.

“Neuspjeh biskupa, svećenika i drugih crkvenih tijela da na odgovarajući način riješe ta odvratna kaznena djela s pravom je prouzročio bijes javnosti i ostaje izvor boli i srama za katoličku zajednicu, koje i sam osjećam”, kazao je papa Franjo.

U središtu Dublina održan je prosvjed žrtava seksualnog zlostavljanja pristiglih s druge strane bremenite irske granice. Simbolično, oko vrata su nosili dječje papučice. Mnogi su nezadovoljni Papinim današnjim porukama. Mogao se obratiti irskom narodu, ne samo onima koji se izjašnjavaju kao katolici. Mogao nam se obratiti otvoreno, jasno, iskreno, ljudski. Očito to nije htio i to je velika sramota”, komentirao je Colm O’Gorman, žrtva svećeničkog zlostavljanja.

Prije 40 godina gotovo 90 posto Iraca išlo je na mise. Danas ih se katolicima izjašnjava 78 posto. Putem su izgubili povjerenje u svoje pastire.

“Nadam se da će težina skandala vezanih uz zlostavljanja, a koji su upozorili na podbačaj mnogih, poslužiti da se naglasi koliko je za cijelo društvo bitna zaštita djece i ranjivih skupina”, poručio je irski premijer, dodavši: “Prema onima koji zlostavljaju djecu ili pomažu u tome moguća je samo nulta tolerancija. Moramo se pobrinuti da nakon riječi slijede djela. Nadasve od vas, Sveti Oče, tražimo da saslušate žrtve”.

Papa bi to danas i trebao učiniti, daleko od kamera, protokol taji gdje i kada. Današnji program Franjo završava posjetom koncertu koji se održava u sklopu Svjetskog susreta obitelji. Na dublinskom stadionu očekuje se večeras 70 tisuća ljudi.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar