Papin boravak na Tajlandu

Papin boravak na Tajlandu

Drugi dan boravka pape Franje na Tajlandu 21. studenoga bio je ispunjen bogatim programom. Već se ujutro u palači u sjedištu Vlade susreo s predstavnicima civilnih vlasti.

U svom govoru u vladinoj palači, gdje su se okupili predstavnici civilnih, društvenih i vjerskih vlasti te diplomatski zbor, Papa je istaknuo kako su danas društvu potrebni tvorci gostoprimstva. „Potrebno je braniti dostojanstvo migranata i ustrajati u naporima oko istrebljenja biča zloporabe vlasti i nasilja nad ženama i djecom“, naglasio je te se pohvalno izrazio o različitim kulturama, vjerskim skupinama, filozofijama i idejama te preporučio da nastave izgradnjom mirovnog suživota među različitim etničkim skupinama. Upozorio je na opasti koje sa sobom donosi globalizacija, posebno ona gospodarsko-financijska, sklona uništiti bitne karakteristike koje uobličuju i rađaju ljepotu i duh naroda. Sloboda, kojom se diči Tajland, ostvaruje se suodgovornošću jednih prema drugima i prevladavanjem svih oblika neravnopravnosti. Kako je rekao, potrebno je raditi oko postizanja nužnih održivih razina ljudskog općeg razvoja. Pohvalio je prihvat izbjeglica iz susjednih zemalja te izrazio nadu da će međunarodna zajednica s odgovornošću i dugoročnošću nastojati riješiti probleme, koji su prouzročili taj tragični egzodus i promicati sigurno, sređeno i mirno preseljavanje. „Bitno je štiti dostojanstvo ljudi koji se suočavaju s opasnostima, nesigurnostima i iskorištavanjem u potrazi za slobodom i dostojnim životom svojih obitelji“, poručio je Sveti Otac.

Potom je uslijedio važan, srdačan i prijateljski susret s vrhovnim budističkim poglavarom Ariyavongsagatananom IX. „Dajmo svijetu riječ nade, koja će ohrabriti i podržati one koji snose najveće posljedice podjela“, rekao je Papa u središtu izvora budizma i povijesnom prebivalištu budističkih tajlandskih monaha, te istaknuo kako religije moraju promicati mir i bratstvo. „To je put izgradnje kulture suosjećanja i susreta. Religije su svjetionici nade, jer promiču i jamče bratstvo“, naznačio je podsjetivši na prijateljstvo i veze s budističkom zajednicom i istaknuo važnost dijaloga te zahvalio na prihvatu kršćana.

Zatim je posjetio katoličku bolnicu St. Louis, preporučivši osoblju da pristupaju bolesnicima s posebnim pijetetom i pogledom, koji ih ohrabruje te da budu otvoreni za nepredviđene stvari kako bi posvjedočili brigu i pozornost prema najranjivijima.

Uslijedio je privatni susret s kraljem i na kraju misa na nacionalnom stadionu u Bangkoku na koji može stati 65 000 ljudi.

Tajlandskoj mladeži, kako javlja IKA, koja će se navečer 21. studenog okupiti na molitvenom bdjenju, videoporukom je preporučio da se ne zaustave, već da nastoje biti sretni: „Preporučam vam dvije stvari: Nemojte ostati na zemlji, već se odmah dignite; nemojte provodi vrijeme ležeći na kaučima“.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar