Paradom obilježili neustavni praznik, Dodik poručio kako je RS država, ratni zločinac na počasnom mjestu

Paradom obilježili neustavni praznik, Dodik poručio kako je RS država, ratni zločinac na počasnom mjestu

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

U isto vrijeme se zaboravlja da je taj entitet nastao na progonu Hrvata, posebice iz Posavine. S tertitorija tog entiteta protjerano je više od 200 tisuća Hrvata. Hoće li nekada netko postaviti pitanje odgovornosti protjerivača i onih koji su to dozvolili?

U mimohodu središtem Banje Luke bilo je uključeno nešto manje od tri tisuće sudionika, uključujući nekoliko stotina pripadnika temeljne i posebne policije, uz konjanike i prelete helikoptera.

Oni su prodefilirali pred tribinom na kojoj su uz dužnosnike iz reda bosanskih Srba bili i dužnosnici i vojni časnici iz Srbije te ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.

Tamo se našlo i počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Ta činjenica nije bila zapreka da on stoji neposredno iza Dodika i srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina

Praznik pod nazivom “dan republike” u RS obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio “srpsku republiku BiH” što je predstavljalo uvod u troipolgodišnji rat.

Dodik je u nedjelju kazao kako je taj čin bio rezultat nastojanja da se spriječi ponavljanje zločina nad Srbima počinjenih u Drugom svjetskom ratu pa je stoga donesena oduka da oni naprave svoju državu od dijelova teritorija BiH.

“RS je naša država tko god to nama osporavao”, kazao je Dodik dodajući kako je nedjeljno okupljanje u Banjoj Luci  odgovor onima koji osporavaju 9. siječnja i koji  nameću sankcije.

Dodik i njegov pravni savjetnik Zoran Tegeltija su se ranije ovog tjedna našli na udaru sankcija koje su im nametnuli Ministarstvo financija SAD i State Department, označavajući njih dvojicu kao osobe odgovorne za kršenje Daytonskog sporazuma i umiješanost u korupciju.

Dodik je u nedjelju kazao kako ga to neće zaustaviti u politici koju vodi te kako će slušati što želi narod a ne Amerikanci u čemu računa na nastavak potpore Srbije i drugih prijatelja u svijetu koje nije imenovao

Ustavni sud BiH je još 2016. godine donio pravorijek kojim je izvan snage stavio dijelove zakona o praznicima RS kojima je 9. siječnja bio definiran kao dan tog entiteta.

Sud je ocijenio kako proslavljanje datuma koji je označio početak kampanje masovnih etničkih progona nesrba s teritorija današnje RS vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka.

Tu su presudu vlasti RS odlučile ignorirati tako što su najprije organizirali referendum o tome hoće li se provesti sudski pravorijek a potom su donijeli novi zakon kojim su ponovo 9. siječnja označili kao dan republike.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar