PARKIRANJE NA JADRANU Pula i Rovinj najjeftiniji, Dubrovnik daleko najskuplji

PARKIRANJE NA JADRANU Pula i Rovinj najjeftiniji, Dubrovnik daleko najskuplji

Potragu za odgovorom na pitanje tko je kriv za famoznu “srpanjsku rupu” ovoga ćemo puta ostaviti nekom drugom. Ipak, činjenica je da se jedna od najvažnijih stavki na koje treba obratiti pažnju u raspravi je li Hrvatska postala preskupa turistička destinacija odnosi i na troškove na koje treba biti spreman tipičan motorizirani turist na (uglavnom) četiri kotača.

 
Ostavimo li pritom nakratko po strani i cijene goriva i cijene autoceste i trajekta, jedan od najzanimljivijih svakako je cijena parkiranja. Koje su po tom pitanju najskuplje, a koje najjeftinije destinacije u nas, odlučili smo provjeriti iz prve ruke. Potragu smo pritom ograničili na normalna gradska parkirališta na ulicama, jer bi u suprotnom u cijelu priču morali u uključiti i svako ono privatno dvorište u kojemu razni “gazde” parking naplaćuju doslovno kako im i kada padne napamet… Još uvijek se, primjerice, sjećamo one priče iz Makarske gdje je jedan poduzetnik svojevremeno naplaćivao 100 kuna za dnevni parking uz natpis “Samo za bogate – Rich Only”.
Kakva je dakle situacija na Jadranu, provjerili smo na primjeru 13 gradova, i to za sat parkinga u najskupljoj zoni (prvoj, nultoj ili kako god se već ona zvala) i dnevne parkirne karte. Nimalo iznenađujuće, u obje kategorije prednjači Dubrovnik,sa 40 kuna za sat u najskupljoj zoni odnosno 880 kuna za dnevnu kartu. Zanimljivo je da ga skupoćom slijedi Umag sa 20 odnosno 360 kuna za nultu zonu tj. parkiranje u starom dijelu grada, dok su svi ostali promatrani gradovi ispaliosjetno jeftiniji.

 

Govorimo li o satu parkiranja u najskupljoj zoni tako slijede Zadar i Rab s po 12 kuna te ŠibenikMakarskaVis i Trogir (10 kuna), Poreč (8 kuna), Rijeka (7) iSplit (5). Najpovoljniji tako ispadaju Pula (4 kune) i Rovinj (1 kuna za prvih pola sata, pa tri za drugih)…
Što se dnevnih karata tiče, osim spomenutih Dubrovnika i Umaga, naskuplji suMakarska i Pula (130 kuna), a slijede Trogir (120 kuna), Zadar (84 kune), Split(75) i Poreč (50 kuna).
Usporedbe radi, cijena sata parkiranja u crvenoj zoni u Zagrebu je šest kuna, a dnevna parkirna karta 100 kuna…

autoklub.jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar