PELJEŠKI MOST: Pobjednica Du Motiona djevojka iz Metkovića, branitelji prvi prešli most

PELJEŠKI MOST: Pobjednica Du Motiona djevojka iz Metkovića, branitelji prvi prešli most

Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Nakon maratona lađa, pa sve do 20:30 na pozornici na Brijesti nastupit će izvođači iz dvadesetak općina Dubrovačko-neretvanske županije, uključujući mljetsku klapu Kurenat, KUD Primorska Lijera, Klapu Dingač iz Orebića, Vitešku udrugu Kumpanija Smokvica… Tijek događaja: 09:30 – Utrku Du Motion prva je završila djevojka Lukrecija Krstičević iz Mekovića. ”Jako sam ponosna što sam došla na ovu utrku i sretna što je Hrvatska napokon spojena. Bilo je lijepo trčati jer smo uz more”, rekla je za N1.

Jedan od sudionika utrke je i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je nastupio u Hajdukovoj majici. ‘Nije bitno tko je prvi učinio, koliko je koštalo, ja sam danas sretan i ponosan’, rekao je nakon utrke.

09:26 – “U trenutnoj situaciji neizvjesnog globalnog gospodarskog oporavka, kineski ekonomski temelji sa snažnom otpornošću, velikim potencijalom i usmjerenošću na dugoročno poboljšanje, nisu se promijenili, te će nastaviti nepokolebljivo otvarati na visokoj razini i promicati visokokvalitetni razvoj. Kina želi surađivati s drugim zemljama u svijetu, uključujući Hrvatsku, kako bi zajednički stvorili perspektivu za razvoj, zajednički uživali u prilikama za rast, nastavili podupirati gospodarsku globalizaciju i multilateralnu suradnju, dodatno produbili globalnu suradnju za razvoj i promicali izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnosti za čovječanstvo. Vjerujem da će zajedničkim naporima dvaju naroda kinesko-hrvatska uzajamno korisna suradnja zasigurno postići novi i veći razvoj i donijeti dobrobit dvjema zemljama i narodima”, zaključuje se u priopćenju koje je povodom otvaranja Pelješkog mosta poslalo Veleposlanstvo NR Kine.

9:21 – Slovenski inženjer Marjan Pipenbaher koji je projektirao Pelješki most ima iza sebe više od 200 takvih projekata, a u razgovoru za Slovenski radio izjavio je povodom njegova otvaranja kako smatra da taj projekt spada u “svjetski rang” te da mu je predstavljao najveći izazov do sada. “Pelješki most spada među pet najvećih europskih mostova preko morskih zaljeva koji su sagrađeni na početku 21. stoljeća i spada u svjetski rang”, kazao je Pipenbaher i dodao da je u najveći izazov bilo projektiranje temelja s obzirom da je izložen vjetrovima i da se nalazi na seizmičkom području.

Po njegovim riječima, Pelješki most koji spaja jug Hrvatske s ostatkom države, važan je ne samo za Hrvatsku nego i za širi europski prostor. U konačnici, to je i jedan od uvjeta za šengen, rekao je Pipenbacher. Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a Pipenbaher također ističe činjenicu da za vrijeme zahtjevne gradnje nitko nije poginuo. “Nitko pri gradnji mosta nije umro, bile su samo dvije malo ozbiljnije nezgode, to je također vrlo važno istaknuti”, kazao je Pipenbaher.

09:11 Utrke Du Motion poznate su diljem svijeta, i na samom mostu je 250 trkača, a sudjeluju natjecatelji iz šest zemalja. Prvi je trkač već krenuo natrag. Nagrade nema, a organizator kaže kako je nagrada samo sudjelovanje u ovakvom spektaklu i mogućnost da se na ovaj način prijeđe most, javlja N1.

09:01 – Počela je utrka Du Motion na mostu, odvijat će se do sredine mosta i natrag. Točno u podne starta veliki maraton neretvanskih lađa. 08:56 – Građani koji žele doći prošetati mostom automobile mogu parkirati u Kleku odakle će autobusima biti prevezeni do mosta i slobodno mogu malo prošetati. Za posjetitelje most će iz sigurnosnih razloga biti otvoren samo do prvog pilona.

08:46 – Otvorenje Pelješkog mosta najavljuju i strani mediji. AFP na Twitteru piše kako ‘Hrvatska svečano otvara ključni most koji će, tri desetljeća nakon proglašenja neovisnosti, povezati južni dio svoje obale, uključujući vrlo turistički srednjovjekovni grad Dubrovnik, s ostatkom zemlje, zaobilazeći mali pojas bosanske obale.‘

08:40 – Branitelji su prvi prešli preko Pelješkog mosta.

08:05 – Na Brijesti je program počeo u 8 sati budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije i nastupom mažoretkinja. Sllijedi utrka trkača svih generacija te utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava do večernjih sati.

Bogat program otvaranja

Današnje otvaranje Pelješkoga mosta bit će spektakularno. Program koji režira Krešimir Dolenčić, započet će u rane jutarnje sate, a završit će poslije 22 sata kada će preko Pelješkog mosta prvi prijeći najmoćniji električni automobil na svijetu, Rimčeva Nevera i Niko Pulić, trostruki europski automobilistički prvak, sa svojim vozilom koje je također hrvatske proizvodnje. Svako vozilo kreće sa svoje strane mosta, susrest će se negdje oko sredine, a njihova vožnja bit će popraćena vatrometom.

Nakon njih preko mosta će prijeći 40 motociklista, pripadnika 1. i 4. gardijske brigade. Završna gala-svečanost rezervirana je za 400 uzvanika i počinje u 20.15 sati na strani Komarne, a bit će popraćena izravnim prijenosom na državnoj televiziji. Okupljeni puk i svi zainteresirani događaje će moći pratiti na velikim ekranima u Brijesti, kamo može tijekom cijeloga dana doći tko god želi. U Komarnu je pozvana i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja ipak neće doći, ali očekuje se  dolazak cjelokupnog hrvatskog državnog vrha, a pozvani su svi koji su na neki način pridonijeli realizaciji projekta.

Očekuje se i kako će se nazočnima obratiti videolinkom i kineski premijer Li Keqiang koji je 2019. obišao gradilište te  s našim premijerom Andrejem Plenkovićem pritisnuo gumb i pokrenuo postavljanje prvog pilota. Kao što smo naglasili, događanje u Komarni ograničeno je brojem uzvanika, ali zato s pelješke strane program počinje u osam sati ujutro budnicama te nastupom dubrovačkih mažo retkinja, nakon čega će se održati utrka na mostu.

Na pozornici u Brijesti od jutra pa do 20 sati nastupit će stotine izvođača, članova limenih orkestara, folklornih i kulturno-umjetničkih društava, klapa i udruga iz čitave Dubrovačko-neretvanske županije. Osim programa na mostu, atraktivno će biti i na moru.

Točno u podne ispod mosta održat će se revijalni maraton neretvanskih lađa. Pelješki most bit će otvoren od 10 sati za sve građane i posjetitelje koji žele njime prošetati do prvog pilona, s obje strane mosta, uz logistička ograničenja organiziranog prijevoza mini-busevima. Zbog pripreme završne svečanosti u 16 sati građani će na most moći samo s pelješke strane. Gala-svečanost započet će praizvedbom Fanfare 304, skladatelja Mateja Meštrovića, nakon čega slijedi hrvatska himna te govori najviših predstavnika vlasti.

Nakon njih na rasporedu je druga Meštrovićeva skladba “Neka prođu”, akulturno-umjetnički program završit će “Odom slobodi” u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ansambala Ladoi Linđo, zbora opere HNK Split i Klape sveti Blaž te velikim vatrometom. Kada se sve očisti ostataka pirotehnike, na most stupaju Rimčeva Nevera i automobil Nike Pulića, nakon njih bikeri, a onda, od ponoći, preko Pelješkoga mosta možemo se provesti i mi ostali.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar