Perete li kupljenu odjeću prije nošenja? Evo biste li trebali….

Perete li kupljenu odjeću prije nošenja? Evo biste li trebali….

Dermatolog Will Kirby tvrdi kako su vrlo male šanse da se preko odjeće prenesu bakterije, virusi i gljivice.

Konačno ste kupili omiljeni komad odjeće na sniženju koji ste gledali mjesecima i ne možete dočekati da ga odjenete?

To je tek jedan od razloga zašto neki ne peru novu odjeću prije nošenja. No, je li to zaista bezazleno? Na to pitanje odgovaraju svjetski stručnjaci….

“Osobno, nikada ne odjenem odjeću koju sam tek kupila, a da je prije ne operem. Nije toliko stvar u bakterijama koje može sadržavati nego u činjenici da je vrlo lako moguće da su na novoj odjeći ostali tragovi boje i kemikalija koji u postupku proizvodnje mogu iziritirati osjetljivu kožu”, tvrdi dermatologinja iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia Lindsey Bordone. Dodaje kako su zakonom propisane količine, primjerice, formaldehida koji se smije koristiti u proizvodnji odjeće, no neka istraživanja pokazala su kako su te razine na odjeći katkada iznad dopuštenih. Izloženost formaldehidu može prouzročiti osip, dermatitis i ekcem ako odjeću ne operete prije nošenja, objašnjava.

Dermatolog Will Kirby tvrdi kako su vrlo male šanse da se preko odjeće prenesu bakterije, virusi i gljivice. Oni se ne zadržavaju na odjeći pa su vrlo male šanse da ćete ih “skupiti” od neke osobe koja je prije isprobala ili opipavala odjeću koju ste kupili. Veća je vjerojatnost da ćete skupiti infekciju ako ste dirali kvaku u nekom javnom prostoru, a niste oprali ruke, dodaje.

“Ljudi godinama isprobavaju odjeću prije kupnje i gotovo da ne postoje slučajevi u kojima je netko “zaradio” neku infekciju za koju može kriviti neki komad odjeće. Na pitanje trebate li se brinuti jer niste oprali komad odjeće prije nošenja, naravno, tu ne pričamo o donjem rublju i li kupaćem kostimu, odgovor je – ne!
Večernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar