• Perković i Mustač krivi, dobili su doživotnu kaznu zatvora
  • Perković i Mustač krivi, dobili su doživotnu kaznu zatvora
  • Perković i Mustač krivi, dobili su doživotnu kaznu zatvora

Perković i Mustač krivi, dobili su doživotnu kaznu zatvora

Sud je proglasio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača krivima za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića te su obojica dobili kaznu doživotnog zatvora

Sud u Münchenu je proglasio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača krivima za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića te su obojica dobili kaznu doživotnog zatvora. Osuđeni snose troškove postupka.

– Samo je polovična istina da je Hrvatska otvorila svoje arhive, a mnogi su dokumenti prebačeni u privatne arhive. Slovenske vlasti su suprotno tome znatno surađivale. Hrvatske vlasti nisu učinile sve potrebno, rekao je sudac Manfred Dauster.

Završne riječi

Dvije i pol godine sam sam punio kutiju s lijekovima. U petak 22.7. su mi je oduzeli. Morao sam s čašom vode dolaziti u dežurnu sobu. Ponižavajuće je – oni vade lijekove iz kutije da ih pijem. To čine samo s ovisnicima. Napisao je u svojoj završnoj riječi Josip Perković, bivši voditelj jugoslavneskog odjela za borbu protiv neprijateljske emigracije Službe državne sigurnosti.

Na samom kraju suđenja, za umješanost u ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića, ispisao je preko stotinu stranica svoje obrane. Ipak, zbog zdravstvenih tegoba i ‘užasnog’ odnosa prema njemu, 71-godišnjem čovjeku, samo se uspio žaliti na sustav.

Je li time samo pokušao kupiti ponovni postupak, znat će se tek nakon današnje presude.

Na bolest se i prije žalio te su ga pregledavali liječnici. Prema njihovom stručnom mišljenju, Perković je normalno mogao bez smetnji nastaviti suđenje.

Njegov branitelj, dr. Richard Beyer, bio je puno oštriji i napao je tužiteljstvo. Kazao je kako nemaju materijalnih dokaza, a brojni papiri njemačkih tajnih službi ne postoje ili su nestali.

– Svjedoci iz njemačkih tajnih službi i policijski istražitelj dobili su zabranu govora. Obrana nije imala pristup dokazima. Ovo je ‘osveta države’ – kazao je sudu Beyer.

Za razliku od ove obrane, drugooptuženi Zdravko Mustač, ostao je pri tome da ne želi ništa iznositi u svoju obranu, javlja HRT. Preko 21 mjesec, koliko je proveo na suđenju, opisao je kao korektan postupak pravosuđa. Jedino se žalio na sporost komunikacije.

– Pismo putuje po 25 dana. Posjeti traju jedan sat, a samo jednom su trajali dva sata – rekao je Mustač.

Dan prije sudačke odluke pojavile su se spekulacije kako će dvojac u Njemačkoj ostati ‘doživotno’. Tom dojmu pridonio je i
i bivši agent SDS-a Vinko Sindičić koji je sjedio u publici. Na sebi je imao vidno iznošeni sako i hlače. Njih je naime, kako je izjavio, nosio 10 godina u u škotskom zatvoru u gradu Pertu.

Prema riječima okupljenih, tim potezom očito je želio poslati poruku i Mustaču i Perkoviću da ih čeka dugogodišnji zatvor.

Podsjetimo, upravo je on početkom mjeseca na suđenju otkrio da su Đurekovića ubili službenici SDS-a Luka Sekula i Branko Bijelić. Do njega su došli 1987. u njemačkom Wolfratshausenu. Prema policijskim dokumentima, Udbini ubojice koristili su pištolje berete i zbrojovke, a meci su bili kalibra 5,6 i 7,65 milimetara. Sačekali su ga u mraku, ispalili šest metaka i zatukli teškim oštrim predmetom po glavi. Sindičić je jedini koji je taj dvojac povezao s Đurekovićem.

Tek kod donošenja nepravomoćne presude bit će jasno je li sud taj iskaz prihvatio kao istinit ili pak kao nagađanje. Ako postupak krene dalje, Njemačka bi mogla pokrenuti postupak protiv Sekule koji trenutno živi u Švedskoj.

Bijelić neće odgovarati. Njega je nepoznati ubojica smaknuo 2004. godine u blizini njegove vile na Costabelli u Rijeci.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar