• Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita
  • Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita
  • Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita
  • Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita
  • Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita
  • Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita

Pero Kovačević: Politika, kao i sport, može biti plemenita

Ramski vjesnik je kratko razgovarao o aktualnim temama s  Perom Kovačevićem, dopredsjednikom Općinskog vijeća Prozor – Rama.

 

RV: Gospodine Kovačeviću, od kada nema izravnog prijenosa sjednica Općinskog vijeća, rad tog općinskog zakonodavnog tijela nema pozornost kakvu je imao nekada. Je li to bolje ili lošije gledajući kvalitetu rada Vijeća?

Mislim da Općinsko vijeće Prozor – Rama stabilno funkcionira  već desetak godina, računajući na period u kojemu HDZ 1990 ima glavnu riječ. U tih deset godina bilo je i razdoblja izravnog prijenosa i razdoblja bez izravnog prijenosa sjednica Općinskog vijeća . Cijelo vrijeme su donesene kvalitetne odluke, bez obzira na prijenos. Ali, sad je ipak normalnije raditi. Nema ispraznih političkih govora i igara koje su se bile nekako uobičajile, diskutira se po konkretnoj točci dnevnog reda. A što se tiče informiranja javnosti, ništa nije skriveno. Radio Rama može sjednicu prenositi poslije njenog održavanja kad god hoće, u dužem ili kraćem obliku, uglavnom, mi time ne upravljamo već poštujemo ono što odluči Radio.

RV: A kako se donose te odluke?

Već drugi mandat vlast čine HDZ 1990 i SDA, a oporbu Koalicija hrvatskih stranaka i Lista za Prozor kao koalicija bošnjačkih zastupnika. Vlast ima 11 vijećnika, oporba 10 i taj je odnos najčešći i prilikom glasovanja. Malo točaka dobije potporu oporbe. Mi dobivamo kvalitetne prijedloge od općinskih službi, dodatno ih poboljšamo ako ima potrebe i tako usvajamo sa najmanje 11 glasova ZA. Tako smo usvajali i proračunom predviđene utroške za vodovod, za asfaltiranje i uređenje seoskih putova, za uređenje grada i još mnogo toga. Koliko znam, imali smo samo jednom potporu oporbenih vijećnika za proračun, inače je skoro svaki put to podržavala samo HDZ 90 i SDA. Uglavnom, zajedno sa Načelnikom i općinskim službama provodimo politiku izgradnje ove općine kojom se svi žitelji Rame mogu ponositi.

RV: Vidimo da u Županiji i u Federaciji, gdje vlast čine HDZ BiH i SDA, malo toga funkcionira. Ovdje je ipak puno pozitivnija atmosfera?

Nažalost, svi mi nakon izbora shvatimo da nismo dobili prave predstavnike na vlasti. Smiješno je, a istovremeno žalosno, da stranke koje čine vlast nisu u stanju donijeti životno važne zakone, kao što je onaj o šumama, o turizmu i slično. Ili, da nema suradnje između federalne i županijske vlade, iako ih čine iste stranke. Jedino oko čega se dogovore jeste podjela fotelja. Oni računaju da od viših razina narod i ne očekuje puno, ne viđa ih oko sebe, ne traži ništa. Zato je njihovo ponašanje loše.

Općine su u drugoj poziciji. Narod općinske čelnike, pa i vijećnike, doživljava kao svoje. Zato postoji stalna komunikacija između političara i naroda na općinskoj razini. Govorim tu o svim strankama, a Devedesetka, kojoj sam član i vijećnik, ima posebno aktivan odnos prema narodu, prema potrebama sela, naselja, grada, pojedinaca.

RV: Aktivni ste u sportu. Poboljšavaju se i uvjeti za sport u našoj Općini?

Aktivan sam u sportu, zapravo u nogometu. Sportski direktor sam HNK Rama i trudim se da ovaj klub funkcionira što bolje. Klub je postao stabilan, zadnju sezonu smo završili na uglednom 6. Mjestu Druge lige FBiH. Organiziramo Školu nogometa koju su ove godine pohađale i djevojčice, čime smo jako ponosni.

Da, za nogomet se gradi potpuno nova svlačionica i klupske prostorije. Pokušavamo riješiti i problem klizišta ispod tribina. Inače sve to financira Općina Prozor – Rama iz svojega proračuna, kao što se tako financira redovan rad Kluba za što se iz proračuna svake godine izdvoji oko 100.000,00 KM. Od Županije i Federacije dugo, dugo već nismo dobili ni marku.

 

RV: Poruka za kraj?

Mislim da imam dobru poruku. Vidim da se mladi sve teže odlučuju i za politiku. Zato im poručujem da je politika ipak plemenito zanimanje ako ga radimo u korist naroda, te je dobro da se uključuju, da pomažu onima koji tako već rade. Isto se odnosi i na sport – trebamo ga prihvatiti kao  aktivnost kojom i pojedinci i cijelo društvo postaju zdraviji i bolji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar