Pet milijuna Gmail adresa i lozinki objavljeno na internetu

Pet milijuna Gmail adresa i lozinki objavljeno na internetu

ARHIVA podataka koja sadrži pet milijuna Gmail adresa i lozinki, u četvrtak je objavljena na jednom internetskom forumu. Objavljeni podaci su stari i vjerojatno sakupljani s više izvora.

Korisnik "tvskit" objavio je zapis na forumu "Bitcoin security" te tvrdi kako je 60 posto objavljenih Gmail računa i lozinki još valjano.

"Ne možemo potvrditi da je u pitanju doista 60 posto, ali je istina da je velika količina podataka valjana", kazao je Peter Kruse, glavni voditelj "CSIS Security Group", danske osiguravateljske kompanije, koja se bavi internetskim kriminalom.
Analitičari koji su podatke provjerili, slažu se da njihova starost seže unazad tri godine.

"Ne mislimo da su podaci preuzeti direktno s Googlea. U pitanju je više izvora kod kojih su osobni podaci korisnika bili ugroženi", kazao je Kruse, prenosi PCWorld. To znači da velika količina objavljenih lozinki nisu zapravo lozinke Gmaila ili Googlea već nekih drugih web stranica, koje su korisnici također koristili te na njihovim korisničkim računima prijavili objavljene Gmail adrese.

"Sigurnost naših korisnika na prvom nam je mjestu. Nemamo dokaz da je naš sigurnosni sustav ugrožen, ali kad god se dogodi nešto takvo, poduzimamo korake da bi pomogli našim korisnicima da zaštite svoje korisničke račune", kazao je predstavnik Googlea u srijedu.

Web stranica isleaked.com (postoji mogućnost da će zbog navale, pristup stranici biti otežan) omogućava korisnicima da provjere je li njihov korisnički račun među onima čiji su podaci procurili na internet.

index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing