Pet novih sportova na OI 2020?

Pet novih sportova na OI 2020?

Karate te baseball/softball, skateboard, sportsko penjanje i surfanje predloženi su za uvođenje u program ljetnih Olimpijskih Igara u Tokiju 2020. godine, objavili su organizatori u ponedjeljak.

Prema tom prijedlogu, na Igrama u Tokiju bi se natjecalo dodatnih 474 sportaša u ukupno 18 natjecanja.
Karate nikada nije bio olimpijski sport. Judo, druga borilačka vještina koja potječe iz Japana, postao je olimpijski sport 1964., kada je Tokio prošli put bio domaćin Igara i u stalnom je programu od 1972. Organizatori su predložili ukupno osam natjecanja, tri šest u kumitama – tri u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji – te dvije u katama – pojedinačno muški i pojedinačno žene.
Baseball i softball, ujedinjeni pod World Baseball Softball Confederation (WBSC), prije su bili dio olimpijskog programa ali su isključeni nakon što je Azija zadnji put bila domaćin OI-a U Pekingu 2008.

Kao dio reformi koje je uveo predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach prošle godine, budućim gradovima domaćinima ponuđeno je da uvedu sportove koji su popularni u njihovim zemljama kako bi se povećala gledanost i sponzorstva, iako konačnu odluku donosi MOO koji će o prijedlozima Tokija glasovati iduće godine u kolovozu, prenosi Hina.
Organizatori su htjeli da se na Igrama sportaši natječu u sportovima koji su popularni među mladim Japancima kako se ne bi gradili novi stadioni ili dvorane i tako povećavali ionako veliki troškovi. Kuglanje, squash i wushu su također bili u razmatranju za uvrštavanje, ali su na kraju ipak ispali s konačnog popisa.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar