Pismo načelnika općine Prozor-Rama dr. Joze Ivančevića predsjedniku HU Kuća mira Šćit

Pismo načelnika općine Prozor-Rama dr. Joze Ivančevića predsjedniku HU Kuća mira Šćit

Nakon održane 25.  sjednice Općinskog vijeća Prozor-Rama i usvajanja Zaključka o Dom za starije i nemoćne “Rama” Šćit, načelnik općine dr. Jozo Ivančević uputio je pismo fra Andriji Joziću, predsjedniku udruge HU Kuća mira. 

Poštovani,

Po Vašim stalnim istupima, a napose po zadnjem obraćanju javnosti u kojemu vrlo zlobno iznosite različite političke konstrukcije, usuđujem se reći i laži, vidljivo je da nikako ne želite da Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ na Šćitu ikada proradi. Vidljivo je da ste u velikom dosluhu sa nekoliko članova propalih političkih opcija koji su i na naš prijedlog da omogućimo imenovanje v.d. ravnatelja  pobjegli od odlučivanja uz vidljivu želju da se nastavi agonija Doma za stare i nemoćne osobe.

Svojim nedavnim obraćanjem javnosti iznijeli ste niz neistina.

A izglasali smo zaključak koji omogućava da članovi Upravnog vijeća imenuju vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ na Šćitu! Član Upravnog vijeća u ime općine Prozor – Rama je Ivo Zane, i on će to po zaključku Općinskog vijeća učiniti zajedno sa Vama, fra Andrijom Jozićem kao članom UV u ime HU Kuća Mira.

Izvolite nakon toga raditi intenzivno na početku rada Doma, zajedno sa novim ravnateljem kojega Vi predložite!

A nastavno na Vaše zadnje obraćanje javnosti putem medija koje je napisano sa ciljem obmane a ne sa ciljem rješenja (nikada nismo dobili pismo sa tim sadržajem, te pomalo sumnjamo i da ono postoji), želim istaknuti:

  • Nitko Vam nije odobrio da samoinicijativno, ili pak preko neke više crkvene institucije, mijenjate člana Upravnog vijeća Javne ustanove kojega su izabrala nadležna tijela osnivača. Da je to pogrešan i nadasve štetan pokušaj pokazuje to da do danas niste mogli imenovati novog v.d. ravnatelja, iako je to Vaše „novo Upravno vijeće“ javni natječaj za tu funkciji objavilo još početkom 2018. godine! Lažno ste tada ustvrdili (Vi ili Vaši politički savjetnici) da je i imenovanje dosadašnjeg v.d. ravnatelja izvršeno od strane mene i fra Tomislava Brkovića, tadašnjeg gvardijana. Nije istina, jer je i to imenovanje izvršio Upravno vijeće, onako kako to i nalaže Zakon! Ni sada se ne smijemo udaljavati od istog zakona, jer nema ni potrebe.
  • Da je načelnik imao pravo imenovati člana Upravnog vijeća Doma, citirat ćemo članak 25. Stavak 2. Uredbe sa zakonskom snagom o ustanovama (Sl. list R BiH, 62/92, 8/93. i 13/94.): “Predsjednika i članove upravnog odbora javne ustanove imenuje i razrješava, u ime osnivača, vlade Republike Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu:Vlada RBiH), izvršni organ općine ili izvršni organ gradske zajednice”. Takvu mogućnost nijedan zakon nije omogućio jednom predsjedniku humanitarne organizacije, nego je to prepustio internim aktima koji za Humanitarnu organizaciju Kuća Mira propisuju nadležnost Kapitula.
  • Nijedna revizorska kuća nije utvrdila nikakve nezakonitosti u radu odgovornih osoba u Domu prije Vašeg dolaska na čelo Kuće Mira. Dapače, Vaš revizor je sa govornice Općinskog vijeća jasno rekao da nije uočio nikakve kriminalne radnje! Znam da Vas je razočarao, kao što Vas je razočarao i Vaš odvjetnik koji je osmislio promašeni natječaj za novog ravnatelja.
  • Visine pojedinačnih vlasničkih uloga osnivača trebamo prepustiti sudskim vještacima, i na taj način pošteno uvažiti ono što je svaki od osnivača uložio u Dom za stare i nemoćne osobe, jer pokušaj da jedan preuzme ulaganja drugoga ne spada ni u poštene niti u kršćanske vrednote.
  • Ničim do sada nismo osporili to da je osnivački ulog Kuće Mira u visini od 2/3 ukupnog osnivačkog uloga Doma. Dapače, pozivamo Vas da u narednom razdoblju uložite novac kojim ćete opravdati omjer osnivačkog uloga te da, zajedno sa v.d. ravnatelja, poduzmete aktivnosti koje će dovesti do što skorijeg početka rada Doma, do prijema korisnika i do novog zapošljavanja predviđenih tridesetak djelatnika. Na tom putu općina Prozor – Rama, niti ja osobno, nećemo Vam smetati nego ćemo biti poticatelji svih pozitivnih, ali zakonom reguliranih, aktivnosti. Nadam se da ćete pri tome imati potrebnu potporu i lokalnih političara čiji rukopis prepoznajemo i u Vašim tekstovima, ali posebno onih koji k Vama navrate s puta u Banja Luku i Beograd, koji Vam obećavaju puno toga (znamo i mi nešto o tome) a da bi se oni mogli uz Vašu opet okoristiti ramskim vrijednostima I kada to budete činili, podsjetit ćemo Vas da stvarno razmislite o interesima Rame a ne o interesima velikih centara koji nam stalno pokušavaju i često uspijevaju oduzeti ono što je oduvijek ramsko.

 

Načelnik općine

dr. Jozo Ivančević

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar