Plan uspostavljanja klastera za avanturistički turizam

Plan uspostavljanja klastera za avanturistički turizam

Glavni cilj Plana uspostavljanja klastera za avanturistički turizam je da omogući  profesionalne preporuke i preporuke koje su rezultat provedenog istraživanja, za poboljšanje održivosti i povećanje vrijednosti plana uspostavljanja klastera za avanturistički turizam, kroz razvoj proizvoda i odgovarajućeg promotivnog materijala.

U procesu pripreme ovog dokumenta, USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) sproveo je istraživanje u vidu konsultacija, primarnog i sekundarnog istraživanja, online istraživanja i fokus grupa, pregled literature i pojedinačnih intervjua u svrhu boljeg razumijevanja trenutnog stanja u avanturističkom turizmu u Bosni i Hercegovini, te kako bismo identificirali glavne nedostatke i izazove u područjima upravljanja, zakonodavstva, razvoja proizvoda, marketinga, te ljudskih resursa.

Prema istraživanjima, kada je u pitanju avanturistički turizam, u BiH turiste najviše dovodi planinarenje, zatim sportovi na vodi, dok je šesto mjesto zauzeo ribolov. Općina Prozor-Rama svakako može biti zadovoljna rezultatima istraživanja, obzirom da nudi upravo veliki dio spomenutog sadržaja. Veliki broj turista privlači brdski biciklizam, ali i biciklizam općenito, prije sve ga električnim biciklima.

Kada je u pitanju planinarenje u regiji, BiH se prema istraživanju našla na petom mjestu od šest, više uređenih staza imaju Austrija, Hrvatska, Slovenija i Srbija. BiH Trenutno ima 54 planinarske staze, dok ukupno staza svih vrta za aktivno provođenje vremena u prirodi ima 363.

Kada je u pitanju razvoj prioriteta, veliki dio zauzima sam razvoj sadržaja tj. ponude, zatim je tu i zakonodavstvo i donošenje zakona, nakon toga zaštita prirode, a na kraju tek jedan dio čine marketing i brendiranje.

outdoor-tourism-adventure-cluster-plan-bosnia-and-herzegovina_usaid-turizam

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar