Počeli transferi pravaša: Iz Primorčevog HSP-a BiH prelaze u Ragužev HSP

Počeli transferi pravaša: Iz Primorčevog HSP-a BiH prelaze u Ragužev HSP

Hrvatska stranka prava (HSP) dobila je nove članove u Republici Srpskoj. Zastupnica Narodne skupštine Republike Srpske Ivana Lovrić napustila je HSP BiH predsjednika Stanka Primorca Ćane koji je nedavno potpisao sporazum o suradnji s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te prešla u HSP koje vodi Nikola Raguž.

Kako su priopćili iz HSP-a ovo nije jedini slučaj. “Veliki broj općinskih vijećnika HSP BiH istupio je iz te stranke i prešao u naš izvorne pravaške redove Hrvatske stranke prava. Možemo kazati da je HSP danas jedina stranka sa hrvatskim predznakom koja djeluje u ovom tijelu i koja širi politički utjecaj. Trenutačno teško stanje, posebice najmalobrojnijeg hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, dodatno je otežano aktualnom politikom i vodstvom HDZ BiH koji se odrekao svojih Hrvata zbog prijateljstva predsjednika Dragana Čovića i Milorada Dodika. To prijateljstvo i poslovni interes je dovelo do toga da nakon silnih i nezamislivih napada predsjednika RS Milorada Dodika na banjalučkog biskupa msrg. Franju Komaricu, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije niti jednom riječju zaštitio biskupa Komaricu, nego naprotiv sustavno zaobilazio i ignorirao ovu izdaju. Isto čini i danas ne otvarajući temu daljnjeg iseljavanja i zastrašivanja Hrvata te pljačke kuća i posebice stare umirovljeničke populacije, koja je ostala na svom ognjištu. Upravo ti hrvatski umirovljenici su postali bankomat, nakon što prime mirovinu, za lokane kokošare i nacionaliste koji smatraju da je Republika Srpska entitet isključivo srpskog naroda”, priopćili su iz Raguževog HSP-a.

Oni su se vrlo kritički osvrnuli na politiku HDZ-a BiH u RS-u.

“Srpska politika sa kojom se Čović kumi je u Domovinskom ratu uništila Banjalučku biskupiju i dovela do egzodusa dvije stotine tisuća Hrvata, a ista ta ekspanzionistička politika je i koncem Drugog svjetskog rata uništila Trebinjsku biskupiju i protjerala hrvatski katolički živalj iz Istočne Hercegovina, sa svojih tisućljetnih ognjišta. Naime, Trebinjska biskupija je najstarija biskupija s poviješću od preko tisuću godina, od dolaska misionara u Dubrovnik koji su išli pokrštavati narode u zaleđu. Nažalost, došli su srpski nacionalisti i četnici te protjerali su katolike iz Trebinja, Nevesinja, Čajniča i Foče, a i cijelog Banjalučkog kraja i Posavine. Umjesto da se svi zalažemo, kao nekada, što se i zalagao HDZ BiH, da Posavina bude poseban Distrikt, od toga su odustali i sa Banja lukom dijele privatne poslove i dovode ruski kapital”, ističe se.

Nadalje navode: “Godinama je u vlasti u Banja luci Čovićev ministar Davor Čordaš koji samo hoda od domjenka do domjenka i priča kako će se graditi porušene kuće i maže oči javnosti sa nekih dvadeset kuća koje će biti obnovljene sredstvima iz Hrvatske. Za to vrijeme nikako da kaže koliko je Banja luke i njegova vlada izgradila kuća i gdje su te obnovljene kuće ili putovi, infrastruktura ili bilo koja druga logistička mjera. I dan danas dva desetljeća od rata opstruiraju dovođenje električnu energiju u nekim selima, a o nadoknadi ratne štete da i ne govorimo”, stoji u priopćenju ovih pravaša.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar