Počelo izdavanje putovnica treće generacije

Počelo izdavanje putovnica treće generacije

Bosna i Hercegovina počela je od 1. listopada ove godine izdavanje putovnica treće generacije ili Supplemental Access Control – SAC putovnica. Radi se o biometrijskim putovnicama najnovije generacije koji se personaliziraju najsuvremenijom tehnologijom, objavila je Anadolija.

"Osobni podaci, mjesto i datum rođenja, kao i strojno čitljiva zona su laserski ugravirani, a biometrijski podaci su sačuvani u beskontaktnom čipu koji se nalazi u strukturi putovnica.

Od biometrijskih podataka uzima se fotografija, otisci prstiju i digitalni potpis.

Ukoliko je osoba nepismena ili uzimanje potpisa nije moguće iz drugih objektivnih razloga, na obrascu putovnice se na mjestu predviđenom za potpis upisuje oznaka XX. Otisci prstiju i potpis ne uzimaju se od djece koja nisu navršila dvanaest godina starosti", istaknula je Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Međunarodna organizacija za civilni zračni promet (ICAO) je dokumentom ICAO 9303 svim članicama Europske unije preporučila da svojim državljanima od 2014. godine počnu izdavati putovnice treće generacije.

Državama koje nisu članice Europske unije, a izdaju putovnice druge generacije – EAC putovnice, ICAO, također, preporučuje prelazak na treću generaciju putovnica. U skupini ovih zemalja nalazi se i Bosna i Hercegovina.

Iz IDDEEA navode da se putovnica može izdati: u redovnoj proceduri – rok za izdavanje pasoša u redovnoj proceduri je 30 dana, i u roku kraćem od propisanog – ukoliko je zahtjev za izdavanje pasoša u roku kraćem od propisanog podnesen kod nadležnih organa u BiH rok za izdavanje je 48 sati, odnosno sedam dana ako je zahtjev podnesen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inozemstvu.

Cijena putovnice za koje se zahtjevi za izdavanje podnose kod nadležnih organa u BiH u redovnoj proceduri iznosi 40 KM, a u roku kraćem od propisanog 200 KM. Cijena putovnice za koje se zahtjevi za izdavanje podnose u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu definirana je cjenikom o konzularnim uslugama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Za punoljetne državljane – rok važenja putovnice je 10 godina, djeci do tri godine starosti – rok važenja pasoša je tri godine, a djeci u dobi od tri do 18 godina – rok važenja je pet godina.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing