Počelo prvo suđenje za zločine na Uzdolu: Još uvijek nema optužbi za izravne počinitelje i zapovjednu odgovornost

Počelo prvo suđenje za zločine na Uzdolu: Još uvijek nema optužbi za izravne počinitelje i zapovjednu odgovornost

U Sudu BiH je počelo suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin počinjen 1993. godine u Uzdolu, općina Prozor-Rama. Buzi se sudi zbog “neprocesuiranja počinitelja”, dok nijedan počinitelj do sada nije optužen za ove zločine, kao ni nadređena osoba po zapovjednoj dužnosti. 

Tužiteljica Sanja Jukić pročitala je optužnicu, prema kojoj je Buza, kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva, izvjestio je BIRN.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

“Optuženi je bio fizički u blizini, prosmatrao je tijek akcije. Iako je znao za djela – imao je dostavljene i dostupne informacije o zločinima i bila je potrebna istraga – on je samo sačinio zabilješku i propustio poduzeti određene radnje kako bi se procesuirali počinitelji ovog djela”, kazala je tužiteljica Jukić.

Prema optužnici, optuženi Buza je imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad bataljonom.

Kako je navedeno, najmlađa žrtva je bio desetogodišnji Stjepan Zelić, a najstarija Luca Zelenika, koja je imala 87 godina.

Na ovom ročištu Tužiteljstvo BiH je prikazalo snimak na kojem se može vidjeti panoramski selo Uzdol i ostali zaseoci. Snimak je sačinjen, kako je rekla tužiteljica, s brda koje je bilo pod kontrolom ABiH, na mjestu na kojem je bio optuženi Buza i odakle je rukovodio akcijom.

Tužiteljstvo je kao dokaz prikazalo snimak koji je nastao odmah nakon izvršenja zločina, a sačinili su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na tom videozapisu mogla su se vidjeti tijela ubijenih civila.

“Ovi civili i žrtve nisu sudjelovali u borbi. Ubijeni su samo zato što nisu otišli od svojih kuća i što su bili Hrvati (…) Časni sude, optuženi je znao za ovaj zločin. Svi su znali za ovaj zločin i tražili su da se ispita ovaj zločin. Optuženi je sačinio samo borbeno izvješće. Pripadnici Samostalnog bataljona pod kontrolom Buze su pobili ove ljude i zato će netko odgovarati i zato je optuženi pred ovim sudom, jer nije učinio ništa da kazni počinitelje”, kazala je Jukić.

Obrana optuženog osporava osnovanost i utemeljenost optužnice, uz prigovor na pogrešnu pravnu kvalifikaciju. Također osporava i zapovjedno svojstvo optuženog, navodeći da će u tom smislu dati niz dokaza.

“Obrana osporava da je optuženi imao neposredna saznanja o pogibiji civila i da nije poduzeo moguće postupke istrage”, izjavio je branitelj Ismet Mehić.

Prvi svjedok Optužbe bit će saslušan 6. prosinca.

Inače, Republika podsjeća  da je optužnica protiv Envera Buza podignuta u kolovozu ove godine i prva je u ovom predmetu Uzdol, iako je MUP HR HB u travnju 1994. podnio kaznene prijave za zločine nad civilima u Uzdolu protiv Sefera Halilovića, Envera Buza, Smaila Here i Zaima Here.

Također, Buza je optužen po blažem, kaznenom zakonu SFRJ, dok izravni počinitelji zločina kao i ostale osobe odgovore po zapovjednoj dužnosti još nisu odgovarale. U optužnici se ni ne navodi teza o ‘udruženom, sustavnom pothvatu’, kao što se to često navodi za osumnjičene ili optužene pripadnike HVO-a.

(V.S./Republikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar