POČETAK ŠKOLSKE GODINE U FEDERACIJI NEĆE BITI ODGOĐEN: Sve županije složne

POČETAK ŠKOLSKE GODINE U FEDERACIJI NEĆE BITI ODGOĐEN: Sve županije složne

U Konjicu je održan sastanak predstavnika Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i predstavnika županijskih ministarstava obrazovanja.

 

Nastava u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu počet će 1. rujna, a u ostalim županijama 7. rujna. Odluku je, naveli su prisutni, moguće revidirati na osnovu epidemiološke situacije.

“Zavod za javno zdravlje je pripremio epidemiloške kriterije koji će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama i na fakultetima gdje bude održavana nastava. Imamo punu saglasnost svih kantonalnih ministarstava. Trudimo se naći najbolji model s najmanjim rizikom za djecu, nastavnike i roditelje. Mislim da smo donijeli dobre odluke i da će sve mjere biti svugdje biti primjenjivane isto”, kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja, kazala je da se ovako važna odluka nije mogla donijeti bez sprege stručnjaka iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

“Nastava će početi u skladu sa zakonom odnosno sa školskim kalendarom uz mogućnost da se revidira u skladu s epidemiološkom situacijom. U KS, TK, ZDK školska godina počinje 1. septembra, a u ostalim 7. septembra”, kazala je.

Županije će odrediti na koji način će se obavljati nastava; online, tradicionalno ili kombinirano, ali su dužni poštovati sve preporuke Kriznog štaba i epidemiološke mjere.

 

 

Preporučeno je da se, u slučaju održavanja nastave u školama, nastava odvija u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekciona sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

Učenici s kroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi, a za njih će biti osigurana online nastava.

Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je sretan što je odluka koju je KS donio i epidemiološke mjere koje su propisane su se ispostavile onakvim kako cjelokupno društvo razmišlja.

 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ministar-obrazovanja-u-sarajevu-predstavio-detaljan-plan-pocetka-nove-skolske-godine/200818116

 

“Mislim da će mjere na nivou FBiH biti iste kao što smo uradili u KS. Mi smo odabrali kombinovani model, tako da u Kantonu Sarajevu nakon što se Naredba objavi, mi nećemo mijenjati ponovo model rada, a to je onaj kombinovani za koji mislimo da je najsigurniji”, dodao je.

Kao što je poznato nastava u KS u prva dva tjedna bit će prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji i smjernicama za prevenciju i kontrolu COVID infekcije u osnovnim i srednjim školam. Kada je osnovna škola u pitanju učenici prvog, drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda će pohađati redovnu nastavu prema sljedećem modelu: Prijem prvačića bit će održan prvog septembra po odjeljenjima u salama za tjelesni odgoj ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića koji će pripremiti škole uz poštivanje epidemioloških mjera.

Učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda nastavu će pohađati online.

Online nastava će se održavati u skladu s metodologijom realizacije online nastave, smjernicama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave, smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole. Čas će trajati 30 minuta.

Za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola nastava će se u periodu od 1. do 14. septembra održavati u online formi, osim učenika s poteškoćama u razvoju i Muzičkoj školi. Satovi će trajati 30 minuta.

Iz Zeničko-dobojskog kantona je rečeno da je ovo prvenstveno zdravstveni problem i da je očekivao više od kriznih štabova da ranije donesu odluke. I u ovoj županiji nastava će se odvijati kombinirano, a gdje je moguće nastava će se odvijati u učionicama po grupama.

Izvor: klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar