Počinje disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković, suspendirane tužiteljice Tužiteljstva BiH

Počinje disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković, suspendirane tužiteljice Tužiteljstva BiH

Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković, suspendirane tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, trebao bi početi u petak, 17. veljače 2023. pred Prvostupanjskom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH), potvrdila je Feni odvjetnica Senka Nožica.

Kajmaković je privremeno udaljena s dužnosti zamjenice glavnog tužitelja i tužiteljice državnog Tužiteljstva 31. listopada 2022. godine do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca – UDT.

Kako je ranije  priopćeno, tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja, propisanih članom 57. Zakona o VSTV-u BiH, uključujući prekršaj – korištenje funkcije tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe

Također, osumnjičena je za miješanje u postupanje sudaca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, te za ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije, uključujući i bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva.

Kajmaković, čije je ime spominjano u Sky aplikaciji, je u rujnu 2022. stavljena na američku ‘crnu listu’ zbog, kako je tada navedeno, podrivanja demokracije i vladavine zakona u BiH.

federalna.ba/Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing