POČINJE EURO: Najveći hrvatski nogometaš svih vremena imat će posljednji ples

POČINJE EURO: Najveći hrvatski nogometaš svih vremena imat će posljednji ples

Krećemo na put prema svojem prvom zlatu i po iznos od 28,25 milijuna eura!

Piše: Tomislav Dasović/Večernji list

Utakmicom Njemačka – Škotska u Münchenu počinje 17. Europsko nogometno prvenstvo, drugo na njemačkom tlu nakon turnira odigranoga 1988. godine. Nakon Olimpijskih igara, Svjetskog prvenstva u nogometu, Svjetskog prvenstva u kriketu i Super Bowla, Europsko prvenstvo najveći je i najvažniji sportski događaj na svijetu. Ovaj statistički izračunat poredak temelji se na broju gledatelja u cijelom svijetu, a ovisno o utakmici, to je čak do 380 milijuna ljudi!

“Sigurnost Europskog nogometnog prvenstva u našoj zemlji glavni je prioritet”, izjavila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser i dodala: “Policija će biti jako prisutna na svim mjestima i gdje god je veliki broj ljudi.”

Njemačka savezna policija, koja je odgovorna za granice, imat će oko 22.000 službenika na dužnosti diljem zemlje svaki dan. Pomagat će im i nekoliko stotina kolega iz inozemstva. Europsko prvenstvo, uz Olimpijske igre u Parizu, bit će najveći sigurnosni izazov u Europi ove godine.

Najuspješnije nacije na Eurima su Nijemci i Španjolci s po tri naslova prvaka, po dva imaju Francuzi i Talijani, koji su i branitelji titule, po jedan imaju Sovjeti, Čehoslovaci, Nizozemci, Danci, Grci i Portugalci. Hrvatska reprezentacija sedmi put dolazi na Europsko prvenstvo, na kojemu nikada do sada nije prošla prvu eliminacijsku stepenicu, a u dva navrata nije bila prošla ni skupinu, 2004. i 2012. godine. Našemu rekorderu Modriću bit će ovo peto Europsko prvenstvo, ujedno i posljednje.

Nagradni fond na Euru iznosi 331 milijun eura, kao i na natjecanju održanome 2021. godine. Maksimalni iznos koji momčad može osvojiti na Euru 2024. iznosi 28,25 milijuna eura, dakle pobijedi li u svih sedam utakmica. Svakome savezu pripalo je već po 9,25 milijuna eura za sudjelovanje na turniru, pobjeda u grupnoj fazi vrijedi milijun eura, neodlučeno 500.000, plasman u osminu finala 1,5 milijuna, četvrtfinale vrijedi 2,5 milijuna, polufinale četiri milijuna, pobjednik će inkasirati osam, a drugoplasirani pet milijuna eura.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar