Počinju američki predsjednički predizbori

Počinju američki predsjednički predizbori

Tradicija duga više od 40 godina – Iowa je uvijek prva – simbolično određuje ton i tempo nastavka predizbora.

Na oduševljenje svojih pristaša Bernie Sanders, kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju, zapjevao je jednu od najpoznatijih američkih narodnih pjesama. Taj socijalistički demokrat koji sanja zatvor za elitu s Wall Streeta, ozbiljno je ugrozio bivšu državnu tajnicu. Ovdje se ne bira samo predsjednik Sjedinjenih Država. Ovo su izbori o političkoj revoluciji i transformaciji Amerike.

Unatoč aferi sa slanjem državnih tajni privatnim e-mailom, Hillary Clinton ipak je i dalje favorit među demokratima. Kada republikanski kandidati vrijeđaju američke muslimane, nisu samo neugodni nego i opasni. Svi u ovoj zemlji trebamo biti na istoj strani u borbi protiv terorista.

Milijarder Donald Trump nastavlja s tvrdokornom kampanjom  i ima najviše izgleda postati republikanskim kandidatom za predsjednika. Ankete kažu: Trump je broj jedan što se tiče sigurnosti, Islamske države, zaštite, broj jedan u gotovo svakoj kategoriji. Jedina stvar u kojoj nisam broj jedan je osobnost. Možete li to vjerovati?

Među 11 republikanaca, na drugom je mjestu senator iz Teksasa Ted Cruz. Suočili smo se s ponorom u koji nas je dovela Obamina administracija i uspjeli se podignuti. Učinili smo to i ostali zajedno.

Bez obzira na rezultat u Iowi, mnogi su ovu predsjedičku utrku već nazvali najnepredvidljivijom u posljednih nekoliko desetljeća. Sasvim je izgledno da od obračuna dinastija Clinton i Bush neće biti ništa – a i Bernie Sanders unio je mnogo živosti u mirnu demokratsku kampanju.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar