Počinju radovi na izgradnji vodovodne mreže i kanalizacijskih kolektora

Nakon što su stvoreni svi preduvjeti, potpisani svi ugovori i postavljene građevinske table, ovaj tjedan započinju građevinski radovi na izgradnji vodovodne mreže i kanalizacijskih kolektora.

To znači i rekonstrukciju kompletnog grada Prozora, od podzemnih i nadzemnih instalacija, novih trotoara, ulica, ali isto tako i novih parking mjesta, novih zelenih površina.

U idućih 18 mjeseci koliko bi radovi trebali trajati grad Prozor trebao bi konačno dobiti novi izgled.

Dobra vijest je i to što je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen Nacrt izmjene i dopune Regulacijskog plana Centar Prozor što zasigurno daje i pravni temelj i konačni smisao svemu onome što se planira raditi.
 

Dug i trnovit put je bio od same aplikacije projekta 2011. godine do potpisivanje samog Ugovora sa Europskom investicijskom bankom (EIB) 5. lipnja 2013. godine. Iako je Općina Prozor-Rama već tada imala gotovo svu projektu dokumentaciju nažalost Federacija Bosne i Hercegovine nije bila spremna te je nastao zastoj od godinu dana.

Konačno se moglo krenuti ove godine kada je sredinom trećeg mjeseca raspisan prvi međunarodni natječaj pod nazivom „Izgradnja kanalizacijskih kolektora i rekonstrukcija vodovodne mreže u Prozoru – I i II faza. Po ovom natječaju Ugovor je potpisan 9. rujna 2014. godine. Taj dan potpisan je i Ugovor o Grant sredstvima u iznosu od 2.499.937,84 KM (1.278.197,92 EUR).
 

Drugi natječaj je raspisan 28. travnja 2014. godine, a radi se o izgradnji vodovoda po obodu Ramskog jezera. Ugovor po ovom natječaju potpisan je 21. listopada 2014. godine. Znači samo za ovaj natječaj procedura je trajala gotovo pola godine. 

Ugovor za nadzor nad izvođenjem ovih radova Ugovor je potpisan 13. rujna 2014. godine sa firmama Louis Berger (France) i ILF Beretende Ing ZT GMBH (Austria). Ove firme raditi će nadzor za sve općine koje su u ovome projektu.

Znači, tri godine su potrebe bile da se dođe do točke gdje smo danas, a najteži dio posla kreće tek sada, a to je izvođenje radova. Trebat će dosta razumijevanja i strpljenja.

Radovi će trajati 18 mjeseci, ali u konačnici trebali bi biti svi zadovoljni.
 

Otpočinju radovi po oba potpisana ugovora. Izvođač radova je firma „Putovi d.o.o" Grude. Što se tiče prvog Ugovora, a koji se odnosi na grad Prozor, radovi će krenuti od južnog ulaza u grad. Taj dio nazvan je Dionica I – odnosi se na radove na magistralnom putu M16.2, ukupne dužine 968 metara, a to je dionica od semafora do Ponira, gdje će biti izgrađen pročistač otpadnih voda.
 
Što se tiče radova po drugom ugovoru, a radi se o izgradnji tri bazena i izgradnji sekundarne vodovodne mreže po obodu Ramskog jezera radovi će krenuti od sela Rumboka, točnije od Poljana.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar