Podignuta četvrta optužnica protiv Donalda Trampa

Podignuta četvrta optužnica protiv Donalda Trampa

Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Josefa Bidena na izborima 2020. Kako prenosi Glas Amerike, to je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promjeni rezultate glasanja 2020.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljica okruga Fulton County District Attorney Fani Willis, novi su u nizu pravnih problema za Trumpa, koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju pred izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli 11 točaka optužnice protiv Trumpa i njegovih saradnika, uključujući falsificiranje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organiziranih kriminalnih grupa.

Pored Trumpa, optuženo je još 10 ljudi, uključujući Mark Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa kabineta, i odvjetnika John Eastmana i Rudya Giuliania.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. siječnja 2021. u kojem je Trump vršio pritisak na Brada Raffenspergera, najvišeg izbornog dužnosnika Georgie, da „pronađe“ dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gdje je Trump izgubio sa malom razlikom. Raffensperger je odbio da to učini.

federalna.ba/Beta

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar