Podignuta optužnica protiv dvije ženske osobe zbog izborne prijevare, jer su unaprijed ispunile glasačke listiće

Podignuta optužnica protiv dvije ženske osobe zbog izborne prijevare, jer su unaprijed ispunile glasačke listiće

Tužiteljica Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu zbog izborne prijevare protiv Suvade Halilović (1954.) i Emire Vakufac (1970.) obje iz Bosanskog Novog.

Optužene se terete da su u vrijeme provođenja Općih izbora u BiH, 02. listopada ove godine, dana 1. i 2. 10. 2022. godine u mjestu Hozići, općina Novi Grad, u prostorijama Društvenog doma Hozići gdje se nalazilo biračko mjesto broj 007B051, Suvada Halilović u svojstvu predsjednice Biračkog odbora i Emira Vakufac kao član, postupile suprotno odredbama Izbornog zakona u BiH i odredbama Pravilnika o provođenju izbora u BiH od 4. 5. 2022. godine.

One se terete da nisu ispunile dužnosti povjerene im važećim propisima tijekom izbornog procesa, te su po prethodnom dogovoru, prije početka izbornog procesa dana 01.10.2022. godine u večernjim satima, neovlašteno popunile 400 glasačkih listića

Od navedenog broja, nezakonito je popunjeno 100 glasačkih listića za ”Nivo 703”  – Predsjedništvo BiH – srpski član, zatim 100 glasačkih listića za  ”Nivo 521”  – Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i 100 glasačkih listića za  ”Nivo 301”  – Narodna skupština Republike Srpske. Nadalje, nezakonito je popunjeno i ovjereno 49 glasačkih listića za  ”Nivo 600” predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske, zatim još 51 glasački listić za  ”Nivo 600” – predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske.

Navedeno kazneno djelo počinjeno je kako bi se u konačnici ishodovali uspješniji rezultati na izborima za određene prijavljene kandidate čija imena su zaokruživana na oduzetim listićima

U aktivnostima policijskih agencija, nezakonito popunjeni glasački listići, Zapisnik o radu biračkog odbora kao i pečat biračkog mjesta s ćiriličnim i latiničnim natpisom “Novi Grad 007B051” su na izborni dan 2.10.2022.godine izuzeti s mjesta događaja dok je dio listića naknadno pronađen i oduzet, a biračko mjesto broj  007B051 Hozići navedenog dana nije ni otvoreno.

Optužene se terete da su, tijekom procesa Općih izbora u BiH za 2022.godinu, u svojstvu članova Biračkog odbora, pokušale krivotvoriti rezultate izbora dodavanjem glasova unaprijed popunivši 400 glasačkih listića, čime su počinile kazneno djelo – Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar