Na području Sarajeva uhapšena osoba zbog pokušaja odlaska na strana ratišta

Na području Sarajeva uhapšena osoba zbog pokušaja odlaska na strana ratišta

Operativnim radom, na području sarajevske općine Novi Grad, lociran je i uhapšen osumnjičeni koji je ostvarivao kontakte s ciljem odlaska u Siriju.

Po nalogu Tužiteljstva BiH a u koordinaciji i suradnji s operativcima OSA BiH i policijskim djelatnicima SIPA-e, na području sarajevske općine Novi Grad, lišen je slobode osumnjičeni koji je pod istragom zbog nezakonitog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužiteljstvo BiH i sigurnosne agencije, došli su do informacija i dokaza da je ovaj osumnjičeni, ostvarivao kontakte sa osobama koje borave na ratištima Sirije i Iraka, u strukturama bliskim tzv. „ISIL“-u, te se raspitivao za načine odlaska i pridruživanja tim formacijama.

Radi se o osobi mlađe životne dobi.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu, kontinuirano poduzima aktivnosti na otkrivanju, spriječavanju i sankcioniranju državaljana BiH koji se imaju namjeru pridružiti stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a što je građanima BiH zakonom zabranjeno, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar