Poginula tri mornara Jadrolinije u Malom Lošinju

Poginula tri mornara Jadrolinije u Malom Lošinju

Strašna nesreća dogodila se u nedjelju oko 15 sati u trajektnom pristaništu u Malom Lošinju.

Kako je priopćila PU primorsko-goranska, koja je dojavu o nesreći dobila oko 15.10 sati, na rivi u Malom Lošinju smrtno su stradale tri osobe, dok je jedna osoba ozlijeđena. Prema prvim informacijama osobe su stradale prilikom pada rampe motornog broda “Lastovo”. Trajekt je u 16 sati trebao isploviti prema Zadru. Na mjestu događaja slijedi očevid kojim rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke. – javlja Jutarnji list

– Čuo se tresak i zapomaganje. Naša postrojba je uz pristanište i trojica vatrogasaca odmah su pohitala prema trajektu. Nažalost, trojicu mornara rampa je bila poklopila i nisu im mogli pomoći. Jedan ozlijeđeni pao je u more i vatrogasci su pomogli djelatnicima Hitne pomoći. Kako smo čuli, ozlijeđeno mu je rame i kuk, ali nije nam poznato kako je dospio u more – rekao nam je zapovjednik JVP-a Lošinj Mirko Kajkara.

image

Prizor s mjesta nesreće

Sandro Puncet/Cropix

Stravičan prizor

Dodao je i kako je prizor na mjestu nesreće bio stravičan i da su i vatrogasci koji su navikli na teške nesreće ostali šokirani onime što su vidjeli.

Teško ozlijeđena osoba, doznajemo, helikopterom je prebačena u riječku bolnicu te je u trenutku primitka bila u stabilnom stanju.

image

Trajekt Lastovo

čitatelj/

U rasvjetljavanju ovog događaja uz policiju sudjeluju i druge nadležne službe, kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do stradavanja te utvrdile sve relevantne činjenice.

U trenutku zaključenja ovog teksta još nisu bile poznate okolnosti kako je rampa na pramčanom dijelu, koja je prema nekim informacijama teška nekoliko tona, pala i poklopila mornare. To tek trebaju ustanoviti eksperti i policija. U svakom slučaju, na svim trajektima postoji upozorenje da nije dopušteno zadržavanje ispod rampe. Je li zakazao neki od mehanizama, je li posrijedi ljudska pogreška ili nešto treće zasad je prerano zaključivati.

image

Trajekt Lastovo

čitatelj/

– Kapetan broda je u potpunom šoku i nije uopće bio sposoban razgovarati – rekli su prvi nadležni koji su došli na mjesto nesreće. Policija je vrlo brzo ogradila mjesto tragedije i ograničila pristup trajektu, u čemu su im pomogli djelatnici lokalnog komunalnog poduzeća i vatrogasci.

image

Prizor s mjesta nesreće

Sandro Puncet/Cropix

Što kaže vještak

I dok se trebaju ustanoviti sve okolnosti ove tragedije, o mogućem uzroku pitali smo dipl. ing Gorana Husinca, stalnog sudskog vještaka za promet, motorna vozila i plovila.

image

Trajekt Lastovo

čitatelj/

– Informacije o nesreći imam samo iz medija, ali prema onome što mi je dostupno, radi se o tipu trajekta na kojima se rampa spušta i podiže na zupčasti ili lančani, a u ovom slučaju najvjerojatnije se radilo o lančanom pogonu. Definitivno bi se moglo raditi o grešci u održavanju i nedvojbeno je da je došlo do pucanja nekog od elemenata mehanizma koji nije bio odgovarajuće održavan, ili zbog starosti, a možda je neki dio već prije bio napuknut. Očevid će utvrditi i što su članovi posade radili kad ih je poklopila rampa – rekao je Husinec.

image

Prizor s mjesta nesreće

Sandro Puncet/Cropix

Kako je priopćila Jadrolinija, brod “Lastovo” održava državnu trajektnu liniju Zadar (Gaženica) – Ist – Olib – Silba – Premuda – Mali Lošinj i u trenutku nesreće bio je vezan u Malom Lošinju. Jadrolinija je izrazila iskrenu sućut obiteljima stradalih.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar