• POGLEDIMA ISTOPILI REŠETKE: Ljubav okrunili vjenčanjem u sarajevskom zatvoru
  • POGLEDIMA ISTOPILI REŠETKE: Ljubav okrunili vjenčanjem u sarajevskom zatvoru

POGLEDIMA ISTOPILI REŠETKE: Ljubav okrunili vjenčanjem u sarajevskom zatvoru

Bez gotovo ikakvog kontakta, samo nekoliko pogleda iz odvojenih dijelova zatvora bili su dovoljni da se rodi ljubav između Vesne (36) i Marka (40) na izvršavanju zatvorske kazne, koja ih je dovela do vjenčanja.

Zatvorska sala u svečanom izdanju, na stolovima cvijeće, svuda ukrasi, brojni gosti, a zatvorenici u odijelu i vjenčanici, slika je koja je prije nekoliko dana krasila prostorije KPZ-a Istočno Sarajevo. Iako zatvorska vjenčanja nisu nemoguća, ovo je, kažu iz ove ustanove, bilo posebno.

S obzirom na to da su Marko i Vesna osuđenici, a ženski i muški zatvori potpuno odvojeni, mogućnost da se ostvare neki kontakt bila je ravna nuli. Međutim, kada je u pitanju ljubav, izgleda da ništa nije nemoguće.

– Ni nama nije jasno kako su uspjeli zbližiti, s obzirom na to da se mogu vidjeti samo na velikoj udaljenosti, jer su to odvojeni odjeli zavoda. Po zakonu, oni čak nemaju dodira, ni onih nekoliko sati dok rade, jer su raspoređeni u smjene koje nikada nismo kombinirali. U ovom slučaju mladoženja čak nije ni radio, tako da ne znam kako su uspjeli sresti se – ispričala je za EuroBlic Branka Zubić, zamjenica upravnika KPZ-a Istočno Sarajevo.

Ljubav preko žice

Marko i Vesna se od ranije nisu poznavali, ali za šest mjeseci, koliko su proveli u zatvoru, našli su način upoznati se i zbližiti, najviše pogledima, i to na daljinu. Jedini mogući kontakt mogli su imaju na satima sporta, kada i muškarci i žene izlaze na terene, međutim, opet ne zajedno, nego u posebnim dijelovima.

Dok je ljubav preko žice tinjala, mladenci su poželjeli da je i ovjekovječe tamo gdje su je i započeli, a uprava KPZ-a im je velikodušno izašla u susret.

– Zatvorska vjenčanja se ne razlikuje od ostalih, potrudimo im osigurati sve što treba. Održavaju se kod nas u sali, gdje nam dođu matičar i odbornici, a ukoliko mladenci žele i svi drugi obredi vjerske prirode. S mladencima dogovorimo tko će od njihovih srodnika biti prisutan i upriliči se lijepo vjenčanje. Čak ni ne ograničavamo broj, tako da svi bliski rođaci mogu doći – objasnila je Branka.

Svečanost je priređena tako da su svi uživali i na trenutak zaboravili gdje se nalaze. Mladenci su počastili i osuđenike, članove kolektiva, zaposlene i sve prisutne. Mladoženja je častio osuđenike iz svog odjela, mlada svoje „kolegice“, a uprava je uradila sve kako bi mladencima, ali i ostalim „svatovima“ ovaj dan ostao u lijepom sjećanju.

Vesna je odmah poslije vjenčanja odslužila kaznu, a Marko će se, do izlaska i početka novog života, morati suzdržati još neko vrijeme. Oboma je ova kazna donijela novi početak i nezaboravno iskustvo, o kome će se još dugo pričati. I dok svi zatvor zamišljaju kao mračno, tamno i jedno od najgorih mjesta na svijetu, ova priča je dokaz da ljubav opstaje u svim uvjetima.

Nažalost, do Marka nismo mogli doći, jer je osuđen do strane Suda BiH i nismo imali dozvolu razgovarati s njim, a njegova supruga iz solidarnosti s njim nije htjela ispričati detalje.

Za dvije godine dva vjenčanja

Nesvakidašnji mladenci nisu jedini primjer kako ljubav može biti jača od svih prepreka. U posljednje dvije godine u KPZ-u Istočno Sarajevo održala su se dva vjenčanja.

– U prvom slučaju mladenci su se poznavali od ranije i kada je mladoženja došao na izdržavanje kazne odlučili su se vjenčati. Budući da se radilo o dugotrajnijoj kazni, dogovorili su se vjenčaju ovdje kod nas, u zatvoru – dodaje zamjenica Branka Zubić.

Izvor: pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar