Pogodite tko ima najsporiji internet u Europskoj uniji

Pogodite tko ima najsporiji internet u Europskoj uniji

Preuzimanje videa od primjerice 1 GB u Dublinu traje oko 13 minuta, a u Zagrebu više od pola sata.
Prema najnovijim podacima tvrtke Akamai Hrvatska ima najsporiji internet u Europskoj uniji. Najveći je problem u seoskim krajevima gdje je operaterima neisplativo ulagati u infrastrukturu pa za njih poseban plan ima država koja je konačno počela iznajmljivati višak svoje optike. 

Prosječna brzina surfanja u Hrvatskoj tako je 4,6 megabita u sekundi. To je najsporije u Europskoj uniji, devet megabita sporije od najbrže Irske i čak 20 od najbrže zemlje na svijetu, Južne Koreje, javlja N1
U regiji najbrži internet imaju Slovenci, a brže se surfa i u Srbiji te Makedoniji, dok je u BIH veza tek neznatno sporija. 



Taj prosjek pada u ruralnim krajevima u koje je teško dovesti optiku i brzi internet. Zato je država spojila višak od osam i pol tisuća kilometara optike u vlasništvu HŽ-a, HAC-a, HEP-a i drugih trgovačkih društava te ga nudi na tržište. 



Optički kostur je postavljen, a sad je plan na njega spojiti 650 naselja uz pomoć 203 milijuna eura iz EU fondova. Dok se oni ne potroše velika većina Hrvatske o velikim brzinama i dalje može samo sanjati. 

net.hr
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar