Pojačan nadzor granice

Pojačan nadzor granice

Na osnovu Odluke ministra sigurnosti BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH u petak su uputile policijske službenike koji će u sastavu jedinica granične policije pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima Terenskog ureda (TU) Istok – Višegrad Granične policije (GP) BiH u narednom periodu nadzirati državnu granicu u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

Područje djelovanja TU Istok GPBiH sa sjedištem u Višegradu je granični pojas na području Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Višegrada, Rudog, Čajniča i Foče. Slanje policijskih službenika na istočni dio bh. granice prvi je vid podrške nadležnih organa koju je GPBiH tražila u nekoliko navrata zbog pojačanog migracijskog pritiska, nedostatka od 526 policijskih službenika (prema postojećoj sistematizaciji) i činjenice da su šestomjesečne izvanredne i pojačane mjere na granici gotovo iscrpile ljudske i materijalno-tehničke resurse ove agencije, priopćeno je iz Granične policije BiH.

GPBiH je, kako navode, tražila podršku u vidu popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GPBiH koji rade poslove graničnih provjera i nadzora izvanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta, ili da se zbog hitnosti jedan broj radnih mjesta popuni privremenim eksternim premještajem policijskih službenika iz drugih policijskih agencija. Od 1. siječnja do 17.svibnja ove godine pripadnici GPBiH poduzeli su mjere prema 4.266 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, a u najvećem postotku, kako ističu, riječ je o mjerama odvraćanja od njihovog ilegalnog ulaska u BiH, kojima su vraćeni na područje Srbije i Crne Gore. Iz GPBiH podsjećaju da od listopada 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Međutim, kako navode, i pored poduzetih mjera krajem marta ove godine u velikom procentu povećan je broj ilegalnih migranata koji u većim grupama do 50 ljudi pokušavaju ili ilegalno prelaze granicu BiH. Migracijski pritisak proširen je na čitavu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u najvećoj mjeri na području Višegrada i Zvornika. Ovo područje žarište je od početka 2018. godine kada je aktivirana podruta iz Srbije. Istovremeno je aktivna i podruta iz Crne Gore na području istočne Hercegovine, a povećan je i pritisak migranata na izlazu iz BiH na području Velike Kladuše i Bihaća, ističu iz Granične policije BiH. Sve vrijeme u sprečavanju ilegalnih migracija GPBiH dobiva podršku od policijskih službenika kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH.

Sve vrijeme u sprečavanju ilegalnih migracija GPBiH dobiva podršku od policijskih službenika kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH. Suradnja je intenzivirana s povećanim migracijskim pritiskom, a zajedničke aktivnosti dogovorene na sastancima rukovodstava u aprilu i maju ove godine.  Uz navedeno, trenutno su iz drugih organizacionih jedinica GPBiH preusmjereni policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje, navodi se u priopćenju.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar