Pojačani inspekcijski nadzori u Federaciji Bosne i Hercegovine

Pojačani inspekcijski nadzori u Federaciji Bosne i Hercegovine

“Federalna uprava za inspekcijske poslove će početi akciju pojačanog inspekcijskog nadzora u svih deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine”, najavio je jučer na press-konferenciji direktor te uprave Anis Ajdinović.

“Akcija će trajati sve dok bude potrebe”, dodao je.

Angažirano je više od 90 inspektora iz oblasti tržišne, turističko-ugostiteljske, sanitarno-zdravstvene, farmaceutske, prometne, šumarske, veterinarske, vodne, urbanističko-ekološke, inspekcije za hranu, inspekcije rada i zaštite na radu te poljoprivredne inspekcije.

Svrha je, po riječima Ajdinovića, bolji nadzor u pogledu poštivanja zakonskih i podzakonskih propisa te stabilizacija stanja u oblastima zdravstva, zapošljavanja, ugostiteljstva i turizma, prometa, okoliša, zaštite voda i šuma, sigurnosti hrane i zaštite na radu.

“Obavještavamo sve gospodarske subjekte u FBiH da će inspekcijske kontrole vršiti mješoviti inspekcijski timovi i da će trajati sve dok se ne konstatira da je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano. Također napominjemo da će inspekcijske kontrole biti vršene i izvan radnog vremena. Aktivnosti inspekcijskih timova bit će usmjerene primarno na dosljednu primjenu Zakona o fiskalnim sustavima te na ispunjavanje higijenskih, zdravstvenih, veterinarskih, prometnih, okolišnih i drugih minimalnih uvjeta u pogledu rada gospodarskih subjekata, a poseban aspekt kontrola bit će usmjeren na djelovanje subjekata koji ne posjeduju potrebnu registraciju za rad od nadležnog organa” – kazao je Ajdinović.

Najavio je pojačan nadzor nelegalnog prometa vozila te prijevoza ljudi i roba te posebno naglasio kontrolu da li u uvoznim proizvodima ima štetnih i otrovnih supstanci, kao i kontrolu uvoza i zdravstvene ispravnosti lako kvarljivih roba i fitosanitarne ispravnosti bilja i biljnih proizvoda.

“Ističemo da će, osim navedenih federalnih inspekcija, pojačane kontrole vršiti 41 federalni granični inspektor iz oblasti prekogranične sanitarne i fitosanitarne kontrole i kontrole kvaliteta te će u cilju efikasnijeg provođenja inspekcijskih nadzora, biti zatražena podrška drugih federalnih i državnih organa – Porezne uprave FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, županijskih službi za zapošljavanje, županijskih ministarstava unutarnjih poslova te Ministarstva sigurnosti BiH – Službe za poslove sa strancima”, naveo je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ako inspektori konstatiraju grubo kršenje zakonskih propisa, rad bez registrirane djelatnosti ili neizdavanje fiskalnih računa, osim novčanih kazni, mogu izricati zabranu rada.

Ajadinović je pozvao sve gospodarske subjekte u FBiH da preispitaju vlastito poslovanje i blagovremeno ga usklade sa zakonom da ne bi trpjeli represivne inspekcijske mjere.
Posebno je pozvao građane u FBiH da kod kupovine proizvoda ili korištenja usluga gospodarskih subjekata, obavezno zatraže fiskalni račun jer je to zakonska obaveza, njihova i gospodarskih subjekata.

Građanima je Ajdinović poručio da uočene nezakonitosti prijave na broj stalno otvorene telefonske linije: 033/22-66-44 i tako doprinesu efikasnijoj realizaciji planiranih inspekcijskih aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove.

fuzip.gov.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar