Pokemoni svuda oko vas

Pokemoni svuda oko vas

Ako je vjerovati statističkim podacima koje je objavio TechCrunch, nijedna aplikacija na svijetu, uključujući i one za najpopularnije društvene mreže, ne može se natjecati sa Pokemon Go.

Naime, Pokémon Go je prošlog četvrtka po broju instaliranih aplikacija prevazišao i Tinder, najpopularniju aplikaciju za upoznavanje i flertovanje.

Prema podacima zabilježenim 11. srpnja, Pokemon Go uspio je prestići  Twitter po broju korisnika koji su tog dana koristili Android aplikaciju u SAD. I kada je riječ o korisnicima aplikacija za iOS, Pokemon Go trenutno nema konkurenciju!

Prosječni korisnik iPhonea u ponedjeljak je proveo nevjerovatnih 33 minuta koristeći Pokémon Go aplikaciju, dok su korisnici neprikosnovenog Facebooka, na toj društvenoj mreži provodili “samo” 22 minuta!

Tinejdžeri, ali i oni malo stariji, diljem svijeta postali su pokemon treneri preko ove aplikacije je uskrsnula gotovo zaboravljene pokemone – malena čudovišta koja su su prije petnaestak godina bili jedna od najpopularnijih crtanih serija.

U cijeloj priči osim igrača odlično je  prošao i Nintendo čije dionice skaču vrtoglavom brzinom.

Pokemon GO,  je AR (augmented-reality) igra za Android i iOS uređaje koja omogućava da se pokemoni hvataju u ‘stvarnom’ svijetu.

Po instaliranju aplikacije na smartphone pred vama se otvara realni svijet koji vas okružuje i to na način da smartphone preko GPS uređaja projicira vašu stvarnu okolinu.

Svaki vaš korak vidljiv je i na zaslonu, a pravi doživljaj započinje kad počnete hvatati pokemone. Oni se pojavljuju vašoj blizini (naravno samo na smartphoneu), ali ćete vi morate fizički ustati iz svojih kreveta i fotelja i doći do mjesta na kojem vam se pokemon “ukazao”.

To znači da ako vam u jednom trenutku smartphone javi da se u vašem kvartu, vi morate otići tamo da biste ga uhvatili. Kad ste jednom došli na mjesto gdje se pokemon nalazi morate usmjeriti smartphone prema njemu. Zatim će se upaliti kamera koja će vam pokazivati realnu okolicu, ali će na zaslonu biti i pokemon kojeg morate uhvatiti preciznim bacanjem poke-lopte.  Naravno, konačni cilj je skupiti sve pokemone.

Kad ih skupite dovoljno, onda vam se otvaraju nove mogućnosti, kao npr. da liječite rade u dvoranama, a to su obično poznate lokacije ili građevine u vašim sredinama. A da osvojite dvoranu morate istjerati igrača koji je prije vas zauzeo tu lokaciju.

rend rasta nastavit će se i u danima/mjesecima koji slijede sigurno, a generalno je promijenila svijet igrica za mobilne platforme, te oborila i nekoliko internet rekorda.

Suštinski, sve što vam treba za igranje je pametni telefon sa kamerom, GPS, 3G ili 4G i kondicija za pješačenje. Naravno – kao i svaka pomama u svijetu, igrica Pokemon GO sa sobom nosi i niz opasnosti.

Baš kao i svaka aplikacija koja radi na GPS, Pokemon GO govori dosta stvari o vama, u zavisnosti od toga kako i gdje se krećete i igrate ovu igricu.

To podrazumijeva: gdje idete, kada ste otišli negdje, koliko ste ostali na tom mjestu, ko je još bio sa vama tu.

Te informacije koje otkrijete – zauvijek ostaju pohranjene, a prema informacijama koje pruža Niantic, kreator igrice – pored ostalih stvari, prikuplja i podatke o IP adresi, gmail računu, korisničko ime i ostale lokacije.

Ukoliko koristite gmail da bi se prijavili na Pokemon GO putem Android ili iOS platforme, nekome sa zlim namjerama jako je lako pristupiti svim vašim ličnim informacijama.

Čak i bez toga, Niantic ima mogućnost pristupanja vašem gmailu, Google Drive-u i svemu onome što je povezano sa vašim računom.

S druge strane, ako neko hackira Niantic servere – to znači da je automatski hackirao i vas. A obzirom na popularnost igrice, Niantic je naravno postao i meta takvih napada.

Tako da ukoliko igrate Pokemon GO, obavezno provjerite kakav pristup ova igrica, odnosno njena platforma Niantic ima vašem računu, te na šta ste sve kliknuli “allow”.

U svakom slučaju, Pokemon GO očigledno nije “kao i svaka druga” igrica na koju se navučete. Ona vas mami da izađete vani, šetate, trčite i hodate – a stručnjaci kažu da vam poboljšava mentalno zdravlje.

Obzirom da više igrača može biti na istoj lokaciji u isto vrijeme, neminovna je socijalna interakcija, i druženje sa ljudima što je također jako korisno.

Interesantno, pokemoni su se znali pojaviti i u porodiljskim sobama i na sličnim bizarnim mjestima poput opisanih bogomolja. Također nosi niz opasnosti.

Iako je igra službeno puštena u samo nekoliko zemalja, igra se diljem svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini jer je relativno lako zaobići instalacijske filtere.

Tako danas lovimo pokemone po gotovo svim bosanskohercegovačkim entitetima, gradovima, općinama, selima… Pokemon revolucija je krenula.

DL

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar