Pokolj u katoličkoj crkvi u Nigeriji

Pokolj u katoličkoj crkvi u Nigeriji

Skupina naoružanih muškaraca otvorila je u nedjelju, 5. lipnja vatru iz vatrenog oružja u katoličkoj crkvi sv. Franje Ksaverskog na jugozapadu Nigerije.

U napadu je ubijeno više vjernika koji su slavili svetkovinu Duhova, a među ubijenima je bilo i djece, objavio je Vatican News. Papa je izrazio svoju žalost zbog krvoprolića.

Dok se razjašnjavaju detalji napada,Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio je: „Papa Franjo moli za žrtve i za zemlju, bolno pogođenu u trenutku blagdana, i povjerava ih Gospodinu, da pošalje svoga Duha da ih utješi”, izjavio je pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Prema lokalnim izvorima u napadu je ubijeno najmanje četrdeset ljudi

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći jer lokalni liječnici, na koje se pozivaju međunarodne agencije, izvještavaju da su mnoge osobe koje su dovezene u bolnicu već podlegle ranama zadobivenim u napadu. U napadu je detoniran i eksploziv.

Mjesni biskup mons. Jude Ayodeji Arogundade traži od vjernika da u ovim trenucima užasa „sačuvaju pribranost, da poštuju zakon i da se mole za povratak mira i normalnosti” u tamošnjoj zajednici i u cijeloj zemlji.

Napad je odmah osudio nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari. U izjavi koju je objavio njegov glasnogovornik, predsjednik Buhari je izrazio sućut obiteljima poginulih i Katoličkoj crkvi, te pozvao hitne službe da pruže pomoć ranjenima. „Ova se zemlja – navodi se u priopćenju predsjednika – nikada neće predati zlu i zlima, a tama nikada neće pobijediti svjetlo”.

Identitet počinitelja je i dalje nepoznat, a u zajednici su raspoređeni pripadnici snaga sigurnosti.

Izvor: IKA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar