POLA ČOVJEK, POLA ROČIŠTE: Može u miru biti zastupnik Skupštine HNŽ, slučaj ide u ruke sudu koji je poništio prvu presudu

POLA ČOVJEK, POLA ROČIŠTE: Može u miru biti zastupnik Skupštine HNŽ, slučaj ide u ruke sudu koji je poništio prvu presudu

Salmir Kaplan, visokorangirani SDA-ovac koji je ranije obnašao funkciju federalnog ministra, a trenutačno je zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije ponovno je osuđen na Općinskom sudu u Čapljini u pravnoj sagi koja traje skoro 10 godina, piše Hercegovina.info.

Općinski sud u Čapljini osudio ga je na dvije godine zatvora, no definitivnu potvrdu presude morat će ipak donijeti viša instanca, odnosno Županijski sud u Mostaru. Kaplan se nakon višemjesečne trakavice već jednom pojavljivao pred sudom u Mostaru. Naime, 2022. godine su poništili prvostupanjsku presudu protiv Kaplana i stolačke ekipe zbog čega je cijeli postupak bio obnovljen.

Kaplan je prvostupanjskom presudom optužen da je 2016. godine prekinuo izborni proces, izazvao nasilje i premlatio članove izborne administracije u Stocu. Za to je dobio dvije godine zatvora, kao i novčanu kaznu od 1.500 maraka. Nepravomoćno je na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen i SDP-ov aktivist Demir Mahmutčehajić, te na zatvor od 10 mjeseci Ahmet Ljubović, koji su također novčano kažnjeni s 1.500 i 1.000 maraka.

Optužnica je trojku teretila da su prekinuli izbore u Stocu tako što su pobacali kutije s glasačkim listićima, a fizički napali i ozlijedili trojicu sugrađana: Marija Raguža te Ivicu i Nikolu Perića.

Foto: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar