Policija nije mogla pronaći ubojicu 30 godina, a jedna žena ga pronašla za 3 dana

Policija nije mogla pronaći ubojicu 30 godina, a jedna žena ga pronašla za 3 dana

Mladi par iz Kanade je 1987. godine krenuo vozilom u Seattle. Na putu su naletjeli na čovjeka koji je silovao Tanyu Van Cuylenborg (18) i pucao joj u glavu dok je njezinog dečka Jaya Cooka (20) pretukao i zadavio. Ubojica je u njihovom zlatnom kombiju ostavio plastične rukavice koje je inspektor protumačio kao poruku da ga nikada neće pronaći.

Zaista, prošlo je više od 30 godina bez da se znalo tko je ubojica. U travnju ove godine je bivša glumica u mjuziklu bez ikakvog iskustva u radu u policiji uzela stvar u svoje ruke. Genealog CeCe Moore i njezin tim su slučaj riješili za samo tri dana. Ona je ubacila DNK profil ubojice na javnu genetičku web stranicu kako bi pronašla njegove srodnike i napravila obiteljsko stablo. Ubrzo ih ju je to dovelo do Williama Earla Talbotta II. (55), vozača kamiona koji je u svibnju bio optužen u Washingtonu. Talbott je u tom mjesecu i uhićen, piše The Washington Post.  

Moore i suradnici su uzeli DNK profil ubojice koji je bio uzet na mjestu zločina i postavili ga na GEDmatch, centrali registar koji omogućuje korisnicima da nađu svoje rođake tako što svoje gene uspoređuju s milijunima drugih. Moore je osam sati uspoređivala podatke i zaključila je da ubojica dijeli dovoljno gena s dvoje ljudi koji su potjecali iz dva različita ogranka obitelji.

Caleb Hutton@snocaleb

“As random as they were savage.” William Earl Talbott II charged in Snohomish County with aggravated murders in 1987. http://bit.ly/2LYU5HQ 

Ona je analizirala tko su im preci i počela je sastavljati obiteljsko stablo. Potomke je potražila koristeći podatke s popisa, registar umrlih i vjenčanih, novinske članke, društvene mreže i drugo. Tijekom vikenda Moore je našla nekrolog u novinama. Dala ga je objaviti osoba iz obiteljskog stabla osumnjičenog, a u njemu je bilo spomenuto ime Talbottove majke koja je nosila prezime drugog ogranak obitelji. Ona je bila karika koja je nedostajala.

– To je bio taj eureka trenutak – rekla je Moore.

Ova je ista metoda omogućila rješavanje još nekoliko slučajeva. Moore i njezin tim su, objavila je policija u Indiani u nedjelju, pomogli da se identificira muškarac koji je osumnjičen da je silovao i ubio osmogodišnju April Tinsley 1988. godine. Također su pomogli da se identificira DJ iz Pennsylvanije koji je bio optužen za ubojstvo učiteljice 1992. godine, glavnog sumnjivca za ubojstvo agenta za prodaju nekretnina u Teksasu 1981. godine kao i muškarca iz Washingtona koji je optužen da je 1968. silovao i ubio curicu (12).

Ovi uspjesi zavrjeđuju posebnu pažnju zbog toga što tu metodu nisu primijenili FBI, niti najbolji forenzički stručnjaci, već labava mreža stručnjaka i genetičara poput Moore i tjelohranitelja iz Floride, koji su došli na ideju da oforme bazu DNK podataka dostupnu svima.
No ta nova metoda u borbi protiv kriminala nameće neka pitanja: da li bi ta tehnika mogla ukazati na pogrešnu osobu? Kako možemo biti sigurni da će policija koristiti podatke odgovorno? Da li se policija treba oslanjati na javnu bazu podataka koja može biti hakirana ili izmijenjena?.

/Izvor: 24sata.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar