Političari ponovno prevarili branitelje i kukavički pobjegli požarnim stepenicama: Zakon o demobiliziranima opet na početku

Političari ponovno prevarili branitelje i kukavički pobjegli požarnim stepenicama: Zakon o demobiliziranima opet na početku

Sjednica parlamentarnog Povjerenstva za usuglašavanje teksta Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i njihovih obitelji u Mostaru je završena bez ikakvih rezultata i s velikim nezadovoljstvom i ogorčenošću demobiliziranih branitelja. Dok je nekolicina nekadašnjih branitelja ispred zgrade federalnih institucija čekala rezultat, čisto zbog zbog proceduralnih propusta u parlamentima, ali i radu Povjerenstva kao i današnjeg nedolaska ključnih dužnosnika na današnji sastanak nije ni bilo moguće usuglasiti tekst zakona. Branitelji su ogorčeni i smatraju da su prevareni. U strahu od ljutitih demobiliziranih branitelja, Jasenko Tufekčić, ali i nekolicina ostalih političara, ministara i zastupnika, zgradu federalnih institucija u Mostaru napustila je krišom vatrogasnim stepeništem i pod zaštitom Jedinice operativne podrške MUP-a HNŽ-a. Nakon što su sjeli u svoja službena vozila, dali su si petama vjetra i vjerojatno ih je preplavio osjećaj olakšanja.

Kako sada stvari stoje, tekst Zakona će se povući iz parlamentarne procedure odnosno ponovo će ga razmatrati Vlade FBiH, a vjerojatno će ponovo biti formirano novo Povjerenstvo o usuglašavanju teksta Zakona. U konačnici, jasno je da se radi o novoj kupovini vremena i odlagaju rješenja ovog problema demobiliziranih branitelja.

Davor Vuletić, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Komisije, dao je ostavku na dužnost člana Komisije jer, kako je kazao, “ne želi biti do prijevare branitelja”.

“Mislim da je bilo puno propusta u proceduralnom vođenju cijelog postupka i zato podnosim ostavku. Zaista nema smisla ove ljude varati dalje i ovaj proces voditi na ovakav način”, kazao je Vuletić.

Predrag Kojović, član Povjerenstva (Naša stranka), kazao je da, primjerice, ne postoji suglasnost niti o definiciji braniteljstkog dodatka. “Je li to egzistencijalna naknada, znači da se radi o socijalnom zakonu ili, s druge strane, definicija da je to naknada za duševnu bol, što bi značilo da je to neka vrsta invalidnine”, kazao je Kojović.

Nešto ranije u tijeku dana, Mahir Mešalić, također zastupnik Demorkatske fronte u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH i član Komisije, istaknuo je da je dostavio izvorne amadmane Komisiji usvojene u oba doma Parlamenta FBiH.

Današnjoj sjednici Komisije nisu nazočili premijer Fadil Novalić ili dopremijer Vlade FBiH, kao ni članovi rukovodstva oba doma Federalnog Parlamenta, predsjedavajuća Doma naroda F BiH Lidija Bradara, osim Edina Mušića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Nezadovoljni demobilizirani branitelji, okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru uzvikivali su: “Lopovi, lopovi!”.

U nekoliko navrata su se verbalno sukobili s Jasenkom Tufekčićem, dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednikom Komisije.

Podsjećamo, Tufekčić je danas u izjavi za novinare obećao demobiliziranim braniteljima da će Zakon biti usvojen u obliku u kojem oni zahtjevaju, te da će se to dogoditi najkasnije do 1. rujna. Ishod sjednice je bio dogovor da se nastavi usuglašavanje Zakona.

“Nama je želja bila riješiti problem. Sada smo ga vratili ponovno premijeru i parlamentu i vidjet ćemo nakon toga što će biti”, kazao je Tufekšić nakon sjednice.

Drago Grbavac iz Udruge ‘Zaboravljeni branitelji’ HVO-a, kazao je da je “braniteljski dodatak od 6 KM malo koliko su branitelji zaslužili i od toga ne odustajem”.

Amir Sultan, demobilizirani branitelj iz Armije BiH kazao je da braniteljima nisu u interesu blokade. “Nama je u interesu da budu konkretni prema nama i da kažu što mogu i što hoće. Ovo što se danas događa je prijevara”, kazao je on.

Predstavnici demobiliziranih branitelja su bili nezadovoljni tim činjenicom te su najavili nove blokade prometnica u FBiH.

Kako izvješćuje BHRT, da sve bude još gore, jedan jedan od branitelja koji su se danas okupili u Mostaru čekajući rezultate sastanka Povjerenstva, Samir Sadiković iz Bugojna, onesvijestio se ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru. Pomoć mu je brzo ukazana, te je vozilom Hitne pomoći prebačen u mostarsku bolnicu.

Tufekčića policija izvela kroz podrum

U strahu od ljutitih demobiliziranih branitelja, Jasenko Tufekčić, ali i nekolicina ostalih političara, ministara i zastupnika, zgradu federalnih institucija u Mostaru napustila je krišom vatrogasnim stepeništem i pod zaštitom Jedinice operativne podrške MUP-a HNŽ-a. Nakon što su sjeli u svoja službena vozila, dali su si petama vjetra i vjerojatno ih je preplavio osjećaj olakšanja.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar