Političke (kvazi)elite novca imaju za sve osim za razvoj obrazovanja, istraživanje i razvoj

Političke (kvazi)elite novca imaju za sve osim za razvoj obrazovanja, istraživanje i razvoj

Bosna i Hercegovina itekako za Europskom unijom kaska u svim područjima života. Međutim, ono što je možda najvažnije, a to svakako jesu obrazovanje, istraživanje i razvoj, iz godine i godinu sve je više udaljeno od onoga što radi razvijeni svijet.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Bez toga da se napokon okrenemo jedinom mogućem scenariju koji može spasiti našu državu – da postanemo država znanja, meritokracije, potpune vladavine prava, ekonomskih sloboda – i dalje ćemo samo evidentirati ekonomske i demografske krahove.

Istraživanje i razvoj

Agencija za statistiku BiH objavila je kako su  u BiH proračunska izdvajanja za istraživanje i razvoj u 2022. godini iznosila su 60.441.574 maraka.

– Prema sektoru, najviše sredstava utrošeno je u sektor visokog obrazovanja 77,9 posto, zatim državnom sektoru 14,1 posto, poslovnom sektoru 7,7 posto i neprofitnom sektoru 0,3 posto. Najviše proračunskih sredstava prema društveno-ekonomskim ciljevima utrošeno je u opće unapređenje znanja – istraživanje i razvoj financirano iz općih fondova sveučilišta (44,1 posto). Prema oblasti istraživanja, najviše sredstava utrošeno je na društvene znanosti (32,3 posto) i multidisciplinarne znanosti (19,3 posto). Planirana proračunska sredstva za istraživanje i razvoj u 2023., iznose 67.465.700 maraka. Prema društvenoekonomskim ciljevima, većina sredstava planirana je za opće unapređenje znanja – istraživanje i razvoj financirano iz općih fondova sveučilišta (46,2 posto), stoji u priopćenju.

Korupcija i obrazovanje

U državi u kojoj istraživanja nevladinog sektora pokazuju kako korupcija svake sekunde ‘pojede’ 47 maraka, u kojoj je lakše kupiti lažne diplome nego bilo što u svakom od dućana, u kojoj su nam osnovne i srednje škole, kao i fakulteti postale utočište propalih političara izdvajanja za istraživanje i razvoj su, najblaže kazano, smiješna.

Tim više što je veliko pitanje na što točno idi i ova mala sredstva. Ukoliko se stvari ne počnu rapidno mijenjati na bolje samo ćemo nastaviti stvaranje dobrih radnika za Njemačku, Austriju, Švicarsku, Irsku… i beskorisne klase za BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar