Poljaci zainteresirani za Aluminij, no još je sve u povojima

Poljaci zainteresirani za Aluminij, no još je sve u povojima

Sve opcije su otvorene. Federacija BiH je vlasnik 44 posto kapitala Aluminija. Imali smo najavu da postoji strateški investitor koji bi mogao uložiti u Aluminij. Prenijeli smo to državi, no to je sve u povojima – rekao je Gadžić

Direktor mostarskog Aluminija Mario Gadžić potvrdio je kako je postoji interes za ulaganje iz inozemstva u tu tvrtku.

– Riječ je o jednom poljskom fondu. Nismo još u kontaktu s njima. U tijeku je razmjena informacija. Potpisan je memorandum o povjerenju. Sve opcije su otvorene. Federacija BiH je vlasnik 44 posto kapitala Aluminija. Imali smo najavu da postoji strateški investitor koji bi mogao uložiti u Aluminij. Prenijeli smo to državi, no to je sve u povojima – rekao je Gadžić u sinoćnjem Dnevniku Naše TV.

Međutim, prema riječima direktora Gadžića, to ne znači i da će mostarski Aluminij biti prodan do ožujka 2017. iako tako stoji u Pismu namjere koji je upućeno prema MMF-u.

Kako ističe, Vlada FBiH dala je zeleno svjetlo novoj upravi i planu restrukturiranja u kojem su već dosad vidljivi pozitivni pomaci.

– U prvih 100 dana rada nova uprava je revidirala sve “štetne” ugovore. Sklopljeni su novi koji su u skladu s tržišnim uvjetima. Prema međunarodnom pravu, ugovor je štetan ako je cijena veća od 50 posto nego što se na tržištu može postići. Bilo je ugovora koji su bili nepovoljni za Aluminij. Da su bili dobri, ne bi ih dirali. Mislim da smo napravili veliki zaokret – istaknuo je Gadžić, dodavši kako je Aluminij do sada restrukturirao 70 milijuna KM kratkoročnih dospjelih obveza.

– Pretvorili smo ih u dugoročne. U ovom kvartalu je preostalo restrukturirati oko 50 milijuna KM dospjelih kratkoročnih obveza. Moramo o tome razgovarati s našim ključnim vjerovnicima, bankama, Elektroprivredom HZHB i državom – kazao je direktor mostarskog Aluminija.

Potvrdio je kako su angažirali i neovisnu revizorsku kuću koja mora pokazati pravo stanje društva prema vjerovnicima.

– Za spomenutih 50-ak milijuna KM koje treba restrukturirati izići ćemo s prijedlogom u skladu s onim što o tome kaže struka. Očekujemo da će vjerovnici prihvatiti taj plan – kazao je Gadžić, piše nasatv.ba.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar