Poljska podigla razinu spremnosti oružanih snaga

Poljska podigla razinu spremnosti oružanih snaga

Poljska je nakon sastanka Vijeća podigla razinu spremnosti svojih oružanih snaga, a glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller kazao je kako se uzrok eksplozija još uvijek istražuje, te kako Poljska razmatra da li aktivirati Članak 4. NATO povelje i održati konzultacije s ostalim članicama. Članak 4. aktiviraju članice koje smatraju da je njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost ugrožena, a ostale članice potom moraju donijeti jednoglasan zaključak o odgovarajućem odgovoru na tu prijetnju.

Stoltenberg: “Pomno se konzultiramo sa saveznicima”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom nakon eksplozije koja se dogodila ranije večeras.

Rekao je da NATO “nadzire situaciju i da se saveznici pomno konzultiraju”.

“Važno je da se utvrde sve činjenice”, naglasio je Stoltenberg.

Kolike su šanse za crni scenarij?

“Stranke ovoga Ugovora potvrđuju svoju vjeru u ciljeve i načela Povelje Ujedinjenih naroda i svoju želju da žive u miru sa svim narodima i svim vladama.” To je prva rečenica Sjevernoatlantskog ugovora potpisanog 4. travnja 1949. godine u Washingtonu.

Ugovora čijim su članicama žudjele postati zemlje koje su završile pod sovjetskom okupacijom nakon Drugog svjetskog rata, zemlje koje su ostale iza legendarne Željezne zavjese. Jer, tako moćan Savez je odvraćao ikoga i od pomisli da krene u napad.

Rusija demantira da su njezini projektili pogodili Poljsku

Rusija je u utorak demantirala da su njezini projektili pogodili Poljsku, nazvavši vijesti o tome “namjernom provokacijom”, dok su brojne zemlje odmah reagirale nazvavši takvu situaciju novom eskalacijom i potvrdivši da svaki pedalj teritorija NATO-A mora biti branjen.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar