POLJSKI KOMENTATOR KOJI JE DOBIO OTKAZ: “Svijet bez neba, nacija i religije? Nažalost, to je vizija komunizma”

POLJSKI KOMENTATOR KOJI JE DOBIO OTKAZ: “Svijet bez neba, nacija i religije? Nažalost, to je vizija komunizma”

Skandal u Poljskoj nakon otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Poljska televizijska kuća Telewizja Polska suspendirala je voditelja Przemysława Babiarza, a suspenzija momentalno stupa na snagu. Televizija je to objavila u subotu poslijepodne.

Babiarz, poznati komentator s dugogodišnjim iskustvom, ne smije se približiti medijskom prostoru sve do kraja Olimpijskih igara.

Što se uopće dogodilo? Na svečanom otvorenju pjevačica Juliette Armanet otpjevala je pjesmu Imagine uz klavirsku pratnju. Pjesma Johna Lennona smatra se neslužbenom olimpijskom himnom.

Lennon u tom kultnom hitu pjeva o svijetu bez neba, bez nacija i bez religije. Vrijednosti su to koje barem deklarativno utjelovljuje i Olimpijski odbor.

Ali Babiarz je odlučio iznijeti osobni stav tijekom prijenosa uživo: “Svijet bez neba, nacija i religija. Ovo je vizija mira koja bi se trebala odnositi na sve ljude. Nažalost, to je vizija komunizma.”

Reagirali su odmah i čelnici Telewizje Polska: “Međusobno razumijevanje, tolerancija, pomirenje – ovo nisu samo osnovne olimpijske ideje, one su i temelj standarda koji vode poljsku televiziju. Nemamo razumijevanja za one koji ih krše.”

U nastavku stoji: “Želimo vas obavijestiti da je nakon jučerašnjih skandaloznih riječi Przemysław Babiarz suspendiran sa svojih službenih dužnosti i više neće biti komentator tijekom Olimpijskih igara.”

Bild navodi još jednu zanimljivost: Babiarz je prije dvije godine već ismijavao pjesmu Imagine u identičnom tonu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Tada je prošao samo s opomenom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar