POMOĆ IZ HNŽ-a MOGU DOBITI POSLODAVCI KOJIMA JE ZA VRIJEME KORONAVIRUSA  BIO ZABRANJEN RAD, ONI KOJIMA JE BIO OTEŽAN NEMAJU PRISTUP OVIM SREDSTVIMA

POMOĆ IZ HNŽ-a MOGU DOBITI POSLODAVCI KOJIMA JE ZA VRIJEME KORONAVIRUSA BIO ZABRANJEN RAD, ONI KOJIMA JE BIO OTEŽAN NEMAJU PRISTUP OVIM SREDSTVIMA

U protekli četvrtak (25.06.) otvoren je poziv za pomoć gospodarstvenicima na području Hercegovačko – neretvanske županije, a na koje je utjecala pandemija koronavirusa.

Osim onih djelatnosti kojima je raznim odlukama kriznih stožera bio zabranjen rad, pomoć mogu očekivati samo neke djelatnosti iz turističkog sektora, kao i proizvodnja ostalih proizvoda od drva, proizvoda od pluta, slame i pletarskih materijala, te djelatnost proizvodnje ostale vanjske odjeće.

Izuzete su: trgovine prehrambenim proizvodima, trgovine higijenskim proizvodima, ribarnice, ljekarne, specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom, poljoprivredne ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječjom opremom, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, telekomunikacije, elektroprivrede, pošte.

Javni poziv upućen je svima koji ispunjavaju kriterije prijave za pomoć, a to su oni kojima je zabranjen rad odlukama stožera kao i jedan dio turističkog sektora kojemu nije bio  zabranjen rad. Javnim pozivom se predviđa subvencioniranje neto minimalne plaće u iznosu 425 KM za one kojima ispunjavaju kriterije.

Iz Vlade Hercegovačko neretvanske županije najavljuju mogućnost korištenja kredita za likvidnost gospodarstvenicima  i obrtnicima za ublažavanje posljedica pandemije, što je već dogovoreno   s Razvojnom bankom FBiH.  Bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Planirano je da fiksnu kamatu od 2% godišnje plaća Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing